Berlin

Guide skriven av Axel van den Bos

Berlin. I mitten av västvärldens alla omdanande händelser sedan 1800. En stad formad under tre tyska riken, spillrorna av vilka man ännu ser i fogarna på de ruiner staden är uppbyggd på.

Jag avgudar Berlin, beundrar Berlin, avskyr Berlin. Men det är också för att Berlin är allt, har allt, blir allt, kan allt. Du kan hitta dig själv där, du kan försvinna där, du kan bli precis vem du vill där, men du kan också tappa bort dig själv där.

Historia och bakgrund
Staden formades troligtvis av västslaviska stamfolk, men blev tysk när den koloniserades under 1200-talet. Staden växte då fram som en dubbel stad och hette då Berlin-Cölln. rester av denna dubbelstad finns både i Spandau, där Zitadelle Spandau från 1200-talet finns, och i ortsnamnet Neukölln, som är en stadsdel i södra Berlin.

Staden fortsatte växa i storlek och inflytande tills den blev det huvudstad i Fredrik Is nybildade preussiska rike. Men historiskt sett är det först i mer modern tid som Berlins globala inflytande märkts. Från 1800-talet och framåt har Berlin varit en kulturens högborg i Europa och den var det självklara valet till huvudstad när Otto von Bismarck enade de tyska stadsstaterna till ett kejsardöme 1871.

Den kejserliga tiden och vägen framåt är mer välkänd och är kanske det område och den tid som forskats mest om inom historieområdet någonsin. I upptrappningen till de båda världskrigen hade Berlin en odiskutabel roll och i förintelsens planering och utförande var stadens befolkning och administration ytterst ansvarig. Runt Berlin fanns både KZ Sachsenhausen och KZ Theresienstadt, båda är värda ett besök. I Berlin ligger även Wannsee, där den ökända Wannsee-konferensen som beseglade miljoner människors liv ägde rum.

När man tror att man är färdig med Berlins historia slår resten av 1900-talet ner som den atombomb som formade tidens ångest. Murens existens är märkbar i varje kvarter i Berlin och vittnar om en ytterst delad stad och om en stad som hatar sig själv. Berlin är den plats i världen där man mest tydligt ännu kan känna av darret från det kalla kriget. På Glienickebron i Potsdam gjordes det spionutväxlingar mellan öst och väst och på många ställen i Berlin finns det bunkrar och murbitar kvar.

När du åker till Berlin gör du det bergis med en tydlig idé i huvudet. Det är ingen anonym stad, varken i nutidens medier eller i historieböckerna, och det gör att du tror att du vet exakt hur det kommer se ut. Sen sätter du fot i denna extremt stora mastodontmetropol och inser att du inte vet ett skvatt. You know nothing, Jon Snow.

Varje besök i Berlin är en ny upptäckt. Måhända är alla städer så, till en viss grad. Men Berlin gör det i 800 grader. Konstant. Det är någonting fantastiskt med en stad som alltid hittar sätt att överraska, positivt och negativt, och som fortsätter att ge dig mersmak och livsappetit.

Kollektivtrafik och knutpunkter

Berlin har, liksom många tyska städer, fyra knutpunkter (eller kors; "kreutz"). En i norr, en i syd, en i ost och en i väst. Runt dessa cirkulerar det lokala kollektivtrafiknätet och därifrån kan man ta sig ut till det mer regionala kollektivtrafiknätet. För Berlin är stort som satan och här finns det nog med trafiknät för att kunna tillfredsställa ett mindre land.

Berlin Hauptbahnhof

Berlin Hauptbahnhof är knutpunkten för allt i Berlin. Härifrån går allt - tunnelbana, S-Bahn, buss, taxi, regionaltåg(RE/RB), långdistanståg (IC/ICE). Det är en riktig mastodont till byggnad som man ser på långt håll. Ligger dessutom riktigt bra till mellan andra knutpunkter. Jag vill även hävda att det är fullt möjligt att gå från Hauptbahnhof till alla stora sevärdheter i Berlin.

Zoologischer Garten

Zoologischer Garten, eller Bahnhof Zoo som det också kallas, är västra Berlins största knutpunkt. Hit går det också långdistanståg och regionaltåg, men framförallt stannar S-Bahn från Flughafen Brandenburg här, vilket gör det till en vanlig hubb för alla som ska bo på ett hotell i västra Berlin efter en flygresa.

Friedrichstrasse
Friedrichstrasse är då östra Berlins största hubb. Den ligger verkligen mitt i smeten och den kan vara lite svår att missa. Härifrån tar man sig överallt i staden. Ett antal U-Bahnlinjer och S-Bahnlinjer stannar här och de konvergerar med regionaltåg för att göra stationen till en ytterst potent sådan.

Berlin Tegel Flughafen
Den äldre flygplatsen som ärligt talat bara är snäppet roligare än Brandenburg. Tegel ligger i västra Berlin, mellan Mitte och Spandau, och går att ta sig till med både buss och tunnelbana. Även S-Bahn går toppenbra. Vissa långdistansbussar stannar även här.

Berlin Brandenburg Flughafen
Detta är den nybyggda flygplatsen till söder om staden. Den är helt hopplös och jag kan inte för mitt liv förstå hur en veritabel världsstad som Berlin kan ha en sådan bedrövlig flygplats. Skittråkig och utan liv. Härifrån till mitten av staden tar det 50 minuter med s-bahn, vilken går regelbundet.


Stadsdelar värda ett besök

Mitte

I Mitte finns de flesta stora sevärdheterna, liksom Brandenburger Tor, Unter den Linden, Förintelsemonumentet, delar av Tiergarten och utsikterna från Unter den Linden mot tv-tornet på Alexanderplatz. Men här är det också turister och dyrare priser. Så värt att besöka för en kortare visit, eller långpromenad på en av Europas mest legendariska gator.

Kreuzberg
Det är svårt att beskriva Kreuzberg, liksom det är svårt att beskriva Berlin. Åtminstone kortfattat. Det brukade vara ruffiga kvarter, men har nu blivit gentrifierat. Tänk Harlem så är du hemma. Vänstervinklat inom politiken, konstnärer, hippies och cool (?) matkultur. Enda stället jag sett på alla mina resor i de 28 länder jag besökt där det fanns en sudanesisk restaurang. De ska ju också ha en matkultur såklart och det är i Kreuzberg man hittar det. Bra uteliv här och snäppet billigare än i Mitte, även om priserna gått upp stadigt under gentrifieringen av stadsdelen.

Friedrichshain
I Friedrichshain kan du ännu känna vindarna från öst. Det är betong, det är grått och det kan vara rätt tråkigt. Men jag blev uppläxad senast jag kallade Friedrichshain tråkigt. För det är det ju inte. Här finns det enorma parker, en stor grönska, men framförallt Berlins bästa uteliv. En lördagskväll i Friedrichshain gör en alltid glad.

Schöneberg
En stadsdel jag upptäckte på min senaste visit. En lite rikare stadsdel i det gamla väst. Det amerikanska inflytande märks, då det känns lite Chelsea i New York eller Notting Hill i London över det. Men mycket mysig stadsdel med många parker och smala gator. Rekommenderar att bara promenera planlöst här.

Charlottenburg
Charlottenburg är Herthas stadsdel. men här ligger också ett vackert slott och enorma gräsytor för en fri själ att leva på. En stadsdel som har allt och lite till och som jag tycker representerar Berlin bättre än vad exempelvis Kreuzberg gör. Här finns inte lika många hippa restauranger med coola namn, men desto fler tämligen sunkiga dönerhak. Multikulturellt, men inte på ett pretentiöst sätt. Berlin!

Potsdam
Det är ju inte riktigt Berlin, men jag tycker det räknas ändå. Ett besök i Potsdam inkluderar preussisk historia och kalla kriget. Här finns två saker som alla bör se någon gång: Schloss Sanssouci (med korresponderande enorm park) och Glienickebron. Slottet var ett gammalt residensslott för Preussiska kungar, modellerat efter Versailles. Parken är helt enorm - jag lyckades gå 20.000 steg i parken utan att se samma sak två gånger senast jag besökte. Det finns även inte två, inte tre utan fyra slott i parken. På Glienickebron gjorde sovjeterna och amerikanerna spionutväxlingar. Där kan man få sig en rejäl pust av damm från farligare (?) tider.



Sevärdheter

Brandenburger Tor
Denna port var en gång i tiden en tullport, en av 14, där fogdarna stod och samlade in skatt från köpmän och annat löst folk. Jag gissar att de flesta av våra läsare känner igen Brandenburger Tor, så jag tänker gå in på lite arkitektoniska detaljer istället.

Porten är byggd i nyklassicistisk stil, vilket är en stil som lånar (se även: snor) aspekter från klassisk arkitektur. Det betyder raka linjer, stora block, bombastiska byggen med pelare. Varje pelare har ett kapitäl, som sitter vid pelarens huvud (därav kapitäl, från caput = huvud). Brandenburger Tor är smyckat med doriska kapitäl. Doriska är bara en simpel stenbit utan några speciella detaljer. Finner det lite spartanskt att använda sig av doriska kapitäl, om jag måste vara brutalt ärlig. I denna tid till och med arkaiskt. Moderna människor använder sig av joniska kapitäl. Kanske till och med korintiska kapitäl. Lite extra kuriosa från mig i ämnet är att Colosseum i Rom har doriska kapitäl på nedersta våningen, joniska på mellersta och korintiska längst upp. De korintiska kapitälen är de mest utsmyckade, så symboliken där är att det mest utsmyckade ska vara närmast gudarna. Så enligt den logiken... finns Gud inte i Berlin?

Förintelsemonumentet
Blott ett stenkast från tullporten Brandenburger Tor ligger detta monument, ett minnesmärke över mänsklighetens värsta brott. Det vilar en kuslig tystnad över platsen, som om alla besökare fylls av dödens allvar när de ställer sig bland dessa grå pelare. Monumentet är utformat så att man inte ska se vad som kommer runt hörnet på något ställe, utan det enda man ser är en utväg rakt fram. Det ska agera som ett monument över det helvete den judiska befolkningen gick genom under förföljelserna under 1930-talet och framåt, när fienden kunde lura runt nästa hörn. Det är också lätt att virra bort sig bland pelarna, vilket är ett "Kafkaeskt" minnesmärke över den tyska byråkratin som stängde in judarna.

Det är ett mäktigt minnesmärke. Man går inte därifrån utan att tänka. Man går inte därifrån utan en kass känsla i halsgropen heller.

Alexanderplatz
Turister, men finfin utsikt. TV-tornet är en speciell plats och har fått agera som ett ensligt kyrktorn på en slätt i den rätt platta staden Berlin. Ta en tur upp, vetja. Det är inte alltför dyrt, men man får en riktigt fin utsikt.

Gedächtniskirche
Detta är den klassiska bombade kyrkan i västra Berlin, ett stenkast från Zoologischer Garten. Man har låtit kyrkans halva torn stå kvar som en påminnelse om krigets fasa. Bredvid har man byggt en ny kyrka i betong och glas. Det är en fantastisk ljudfri oas i den öken som kan vara Breitscheidplatz, ett av stadens mest adrenalinstinna och shoppingpilska torg.

Tiergarten
Tyska för "Djurgården". Detta är Berlins enorma park som man lätt kan gå vilse i. Fylld med bäckar, ängar, rävar, tvättbjörnar, lusthus och statyer. En underbar plats att strosa en förmiddag, lyssnandes antingen på en podd eller fåglarnas fagra kvitter. Det är bra att vara vaksam på åt vilket håll man går dock, för en liten riktningsförändring i parken kan göra att du hamnar bland ambassaderna istället för vid Brandenburger Tor.

Siegessäule
Denna segerstaty är en hyllning till de segrar in diverse krig mellan 1860 och 1875 som ledde till Tysklands slutliga enande under Bismarck. Kolonnen började som en simpel pelare, men pryddes med den förgyllda segergudinnan Viktoria efter 1871.

Unter den Linden
Ja, det är en gata. men inte vilken gata som helst! Onekligen en av Europas mest kända avenyer, ofta beprydd med lindar som planterats om och om igen under seklens lopp. Anlades som ridväg under 1500-talet, men blev till dess nuvarande längd och form 1647 när den skulle binda samman Tiergarten, som ju ligger utanför tullportarna, med staden Berlin. Ofta använd som paradgata, likt Champs-Élysées i Paris, och är en rätt mäktig syn. Att stå på Pariserplatz, precis innanför Brandenburger Tor och titta österut längs med Unter den Linden och se Alexanderplatz i fjärran är en ynnest.

Det här är blott ett axplock av allt du bör se i Berlin. En sak du kan undvika, i min mening, är Checkpoint Charlie. Finns ingenting speciellt där. Vill du ha lite kalla kriget-vibbar? Besök Eastside Gallery där en bit av muren finns kvar med diverse målningar av mer eller mindre talangfulla artister.

Nöjen och evenemang
I Berlin finns det evinnerligt mycket att göra och detta är som sagt egentligen bara axplock. Hela staden är ett museum och en avantgardisk konstutställning på samma gång. Det enda du som besökare behöver göra är att ha ett öppet sinne och blicken i vädret.

Museuminsel
Det här är en ö med bara en mängd bombastiskt byggda museer. Här finns nationalgalleriet, Pergamonmuséet, Gamla muséet och nya muséet och Bodemuséet. Alla har sina nischer för den som är mångsidigt kultiverad, som undertecknad alltid försöker vara. Här finns också någonting för den som är lite pretentiös. Som undertecknad också är!

Judiska muséet
Detta är ett måste för den som är intresserad av det judiska folkets lidande. Det är en imponerande byggnad med rätt snirklig arkitektur och snygga utställningar som på ett kraftfullt vis gestaltar allt det vi i Sverige inte riktigt kan sätta oss in i utan visuella hjälpmedel.

Nationalsocialistiska muséet
Fritt översatt från tyska, det är inte ett museum präglat av nationalsocialism utan ett museum över nationalsocialismens brott. En bra utställning här är "Prelude to Terror", som tar upp upptrappningen till det avskyvärda. Viktigt för en som är orolig över den nuvarande europeiska utvecklingen.

KZ Sachsenhausen
Strax norr om Berlin finns Oranienburg. En sömnig liten stad som ser till synes helt normal ut. Men i utkanten av staden ligger ett väldigt område som en gång i tiden varit en ytterst aktiv del i Tysklands krigsmaskineri. Koncentrationslägret Sachsenhausen var ett arbetsläger för judar, romer, homosexuella, Jehovas Vittnen, kommunister och krigsfångar. Men att det var ett arbetsläger betyder inte att lägret inte utförde brott som ger en kalla kårar. Ta en guidad tur här och ta inga bilder. Bara upplev och rys.

Parkbühne Wuhlheide
En festivalplats för att liva upp stämningen lite. The Wuhlheide Open Air är en festival som attraherar stora artister och musikstinna människor från utanför Tysklands gränser.

Friedrichstadt Palast
Världens största teaterscen! Här kan du se magnifika teateruppsättningar som tvivelsutan kan rivalisera Las Vegas produktionskostnader. Ta en utekväll och gå på en cool teater och gå vidare ut i natten i Kreuzberg eller Friedrichshain.

Hertha BSC eller Union Berlin
Se på fotboll! Hertha är mycket lättare att få biljetter till än Union, men det gör inte stämningen mycket sämre. Herthas supportrar är magnifikt duktiga på att skapa superb stämning på en arena som är allt annat än förlåtande. Att se fotboll på Alten Försterei är väl någonting på alla tyskpilskas bucketlist såklart.

Restauranger

Katz Orange
Hållbar matlagning med en sydamerikansk twist vid Berlin Nordbahnhof. Vi gillar ju alla en fin tex-mex med en nypa galenskap - det är exakt vad Katz Orange erbjuder.

Café Botanico
Mellan Treptower Park och Tempelhofer Feld ligger denna pärla som levererar bonde-till-bord varje dag. Allt du äter har de odlat själva - är inte det fantastiskt? Detta är ett exempel på Berlins matkultur när det är som bäst. Testar gränser i riktningar som världen behöver. Bra skit!

Brauhaus Lemke
Tyskt, Berlinskt och ordentligt. Om du inte vill testa gränserna varje dag är det helt okej att hänge sig till det som Tyskland kanske kan bäst. Det är ordentlig mat för ordentliga människor. Inte så knussligt, men mycket smarrigt. Brauhaus Lemke finns på tre olika ställen i Berlin. De gör också sitt eget öl!

Berliner Republik
I mitten av staden ligger denna stjärna på tysk mat och öl. Häng här till fem på morgonen om du vill. Det kommer jag göra i alla fall!

Bryggerier

BRLO Brwhouse
Vid Gleisdreieckpark kan du avnjuta underbart bryggd öl. BRLO är det gammalslaviska ord som gett namn till staden och bryggeriet har funnits ett tag. men här i deras biergarten kan du avnjuta deras öl sittandes i en urban miljö. Att dricka öl i en park i all ära, men det är någonting speciellt med att beställa in en immigt kall öl i ett glas.

Berliner Kindl

Berliner Kindl är Berlins största bryggeri och där kan man tvivelsutan gå en rundtur. Men dricka deras öl gör du överallt i staden. Det är det som definierar ölbilden av Berlin, det är det som finns på alla parasoll och det öl du kanske tröttnar på efter ett par dagar. Men det är också det öl du återvänder till.

Brauhaus Lemke

De gör sitt eget öl som sagt. Jag har ej testat den, men ett matställe som gör sitt eget öl brukar ju vara en hit i Tyskland. Ser fram emot att testa själv när jag får chansen.

Barer
Berlin är alldeles för stort och mångsidigt för att kunna nämna bara några stycken barer. Dessutom minns man sällan vad baren hette när man gick därifrån. Men här är några förslag!

Berliner Pub
Berlins minst påhittiga namn på en pub, men här är man alltid välkommen. Litet, mysigt, Berlinerisch. 

Fuchsbau Bar Kreuzberg
Någonting för dig som älskar att mingla. Ett ställe för de sociala rävarna som ständigt letar spänning och äventyr. Även en del trevlig musik, men kan vara rätt högt tryck på detta ställe så var beredd att få vänta lite på ett bord och istället dricka ståendes, minglandes.

Nachbar
Denna lilla pärla ligger i norra Schöneberg och har både en fantastisk musiksmak och mycket trevlig personal. Öppet till mycket sent, stans bästa negroni - all-in-all rätt så jäkla bra!

Republik - Berlin.de Biergarten
I mitten av stimmiga Friedrichshain ligger Republik. En funkig ölpub med rätt bra mat (har jag hört). Liksom förra symboliserar detta också delar av berlin som kan vara ruskigt åtråvärda. Det vilda, lite galna - men godhjärtade!

Holzmarkt25
Holzmarkt ligger fantastiskt till längs med Spree, men köerna kan vara rätt långa. Ifall du har tur och du är där när (de andra) turisterna inte hittat dit än så bör du gå in. Klassiskt och enkelt, vad gäller drycken. Det du betalar för är läget. Ligger på dimmiga Friedrichshains nordöstra sida.

Madame Claude
Namnet kommer från det faktum att byggnaden baren ligger i brukade vara en bordell. Nu är det en ytterst hemtrevlig bar med fantastiska drinkar. Och den vulgära historien bakom denna bar gör den ju inte mindre attraktiv.

Tier
Neukölln, en mer okänd destination för uteliv i Berlin. Men tydligen är gatan Weserstrasse lokalt känd för sin koncentration med hemtrevliga vardagsrumsliknande barer. Tier är en sådan. Och en bra sådan!

Överallt i staden finns det klassiska tyska ställen, du behöver inte ens leta efter dem. Ölkulturen, och Kneipe-kulturen, i Berlin är fantastisk. Det är helt enkelt bara att upptäcka!

Nattlivet
Från legendariska klubbar till funkiga småhubbar, Berlin har även i detta avseendet allt. Åker du till Berlin för nattlivet blir du aldrig besviken, det är ett som är säkert.

Berghain
Måste finnas med på alla listor över nattliv i Berlin. Absurd klubb, som främst riktar sig till homosexuella, som har fått ett legendariskt rykte om sig att vara ytterst svår att komma in på. Och vem vet egentligen vad som försiggår där inne?

KitKat Club
Ej besökt, så kan ej rekommendera personligen. Men utifrån vad jag hört ska det vara en ganska unik klubb som kan variera rätt mycket från kväll till kväll. Solglasögon förbjudna!

Tresor
Technoklubb i Kreuzberg. Är inte det den yttersta definitionen av 2000-talets Berlin?

Wilde Renate
Öppet från 22-11 på helger. Det säger väl allt. Det sägs att andra substanser än alkohol spelar en roll på detta ställe, så beträd på egen risk. På ett sätt är Wilde Renate Berlin i ett nötskal. Det är Berlin när det är som bäst och när det är som värst. Beror på vilket perspektiv du har! Någon på Tripadvisor skrev "Skynda innan det blir olagligt!"...

Crack Bellmer
Öppet sent/tidigt, billig och bra öl och bra häng. Dessutom en exceptionell klubb om du önskar dansa av dig lite efter en dags promenad i denna enorma stad.



Saknade du något i guiden som du anser borde ha varit med? Tveka då inte att
höra av dig till oss med ditt förslag!