Van den Bos sammanfattar Bundesliga

Tja, då var vi i mål. 34 matcher i Bundesliga är till ända och det var en säsong med några enorma överraskningar och några mindre sådana. För att sammanfatta säsongen på ett strukturerat sätt tänkte jag gå igenom de tre största överraskningarna och de tre mest väntade för säsongen… och det handlar endast om prestationen i Bundesliga nu, Europaspelet får utvärderas vid ett senare tillfälle när allt är färdigspelat.


Överraskningar

1. Bayer Leverkusen

Snacka om att sparka in öppna dörrar eller att predika för en övertygad församling, men det tåls att sägas igen att säsongens Bayer Leverkusen är ett av de bästa lagen vi har sett i den Europeiska fotbollen någonsin. Det Xabi Alonso och hans gäng ungtuppar har lyckats med är ingenting annat än applåderbart och ska hyllas som triumfer bör hyllas. Det är svårt att vara för hyperbolisk gällande denna prestation och således ska jag inte heller försöka, men ingen av oss hade väl på riktigt trott att Leverkusen skulle leka hem ligan på detta vis och på det gå helt rena i ligan vad förluster anbelangar? Outgrundligt fascinerande.

2. VfB Stuttgart och Sebastian Hoeness

Ja, samma här egentligen. En uppenbar överraskning i Stuttgart som gått från nedflyttningshotat till Champions League. Faktum är till och med att den poängskörd man lyckades med hade räckt för att vinna ligan vissa säsonger. Så deras 73 pinnar på 34 matcher ska man hedra och det ska man hylla. Nästa säsong kommer bli ytterst spännande med detta lag, men givet Stuttgarts ständiga förmåga att överraska och förvirra kommer de säkert ligga på kvalplats när 24/25 summeras.

3. FC Augsburg

Jag vill på riktigt lyfta och hedra detta FC Augsburg som så länge var så nära att knipa en Europaplats. Inför säsongen var det många, inte mig inkluderat, som tippat att Enrico Maassen skulle leda FC Augsburg ned i avgrunden. De hade rätt. Men det de elakartade tungorna inte räknat med var att en dansk skulle in och styra upp klubbens defensiv, samt ordna upp offensiven. Visst, utan Ermedin Demirovic hade man legat markant mycket sämre till, men hela Augsburgs breda anfallslinje ryckte upp sig rejält under vinter och vår. Det börjar mer och mer bli trend att ett på förhand nedflyttningstippat FCA går mot oddsen och överraskar. När ska vi lära oss? När ska vi låta oss luras av idén av att återse Augsburg i Zweite (där klubbens namn kanske egentligen passar bättre in?).


Mest väntade


1. Borussia Dortmund

Att Edin Terzic och BVB skulle kollapsa efter förra årets miss var det nog ingen som hade tippat emot. Det kändes i maj 2023 som om luften lite grann gick ur klubben och det är helt förståeligt. Någonstans fanns kanske en svag förhoppning att Terzic skulle kunna piska igång eldarna inom dem, men en felplanerad trupp (skräll…) och felinköp i form av främst Nmecha ledde till en ganska väntad mellansäsong för de gulsvarta, åtminstone i Bundesliga.

2. SV Darmstadt

Man kanske inte hade gissat att de skulle vara riktigt så här pass usla, men die Liliens säsong och slutet på den var väntat på alla sätt. Nedflyttningstippade raktav och de följde detta tipp till fullo genom att vara ett av Bundesligas sämsta någonsin. 0-6 hemma mot både Augsburg och Hoffenheim, 0-9 borta mot Bayern (visserligen i en helt galen match) och många andra kraftiga torskar leder till ett epitet dränkt i uselhet.

3. Andrej Kramaric

Jag får aldrig riktigt grepp om Andrej Kramaric. Ibland tycker jag att han är överskattad och ibland underskattad. Men han gör alltid mål och hinkvis av det för Hoffenheim. Kroaten har en förmåga att dyka upp i precis rätt tidpunkt konstant och ibland undrar jag om slumpmässigt studsande bollar i straffområdet liksom dras till hans fötter som en pluspol till en minuspol. Det är en sådan spelare vi kommer sakna när han till slut pensionerar sig, vilket han förhoppningsvis gör i Hoffenheim, och då kommer det vara den andra saken någonsin som en kommer kunna sakna med die Kraichgauer. Bredvid Sejad Salihovic seglar han så sakteligen upp bland Bundesliga-ikoner från Hoffenheim och det är så man skapar sig tysk fotbollskultur utav inget.

Nu finns det självklart en halv drös annat. Var det väntat att Heidenheim skulle göra denna enorma säsong? Nja. Jag trodde nog faktiskt att de hade möjligheten att lyckas bättre än Darmstadt, även om succén man stått för är lite väl galen. Det finns även en del spelare som överraskat. Halva VfB Stuttgarts och Leverkusens lag exempelvis, Omar Marmoush och Maximilian Beier, Robin Hack som Borussia Mönchengladbachs kanske enda ljuspunkt, Ermedin Demirovic och Arne Meier. Jan-Niklas Beste och Eren Dinkci. Men det får nog komma i en “Överraskningselva” istället, det är nog bäst så. Annars kan man sitta hela kvällen, ty det var sannerligen ens säsong fylld med överraskningar av både det större och mindre slaget.

***

Gå med och diskutera denna text och mycket annat i vår Facebook-grupp, Schwedischer Ratskeller!  


Axel van den Bos
axel@fussball.nu

Följ mig på Twitter/X!