Sparr sammanfattar sin perfekta säsong

Vår bloggare Joakim Sparr lyckades genomföra en perfekt säsong då han besökte samtliga klubbar och arenor i 2. Bundesliga. Nu berättar han för oss om sina bästa och sämsta upplevelser från de många resorna.

För den som har följt med på sajten sedan den lanserades i augusti förra året så är man förmodligen medveten om att Joakim Sparr bloggat för oss under tiden som han varit bosatt i Berlin.

Det är dock inte så att han bara suttit hemma i lägenheten och rullat tummarna om dagarna, utan han har varit ute på en hel del äventyr då han bland annat haft som målsättning att närvara på samtliga av Hertha Berlins ligamatcher såväl hemma som borta. En målsättning han imponerande nog lyckades med, och som innebär att han har besökt alla arenor tillhörande klubbarna som deltog i den gångna upplagan av 2. Bundesliga.

Nu har han fått i uppdrag av undertecknad att lista de bästa och sämsta upplevelserna från sina många resor och besök, så att du som läser ska ha lite bättre koll på vilka arenor som är värda att åka till och vilka du lika bra kan hoppa över.

Den bästa arenan att besöka:
Fritz-Walter-Stadion (Kaiserslautern)
Jag har en förkärlek till mindre, kompakta arenor då det är något annat än de moderna, stora och svulstiga. Som supporter ser man definitivt mycket sämre (om ens något), men man kommer betydligt närmare gräsmattan och det gör något med själva upplevelsen. Tittar man enbart på arenan så är det klart att det är Volksparkstadion i Hamburg och Veltins Arena i Gelsenkirchen som är de bästa, men jag kommer inte att svara någon av dem. Omgivningen runt arenorna rent generellt lämnar dock en del att önska, men oftast så är en parkeringsplats och en whiskey- samt istesflaska allt som behövs för att ha en bra stund. Jag drar dock konklusionen att mytomspunna Fritz-Walter-Stadion i Kaiserslautern var den jag älskat mest den här säsongen och trots att resan dit var lång så är det en arena jag gärna besöker igen. Har du inte varit där så åk dit. Det är inte ett tips från min sida, det är en order.

Den sämsta arenan att besöka:
Merkur Spiel-Arena (Düsseldorf)
Det är en plåtlåda som ligger i ett mässområde där det inte finns något alls av värde och hela arenan är själlös och det försöker de rädda upp med färgglada stolar lite här och var. Även om de spelar i Zweite nästa säsong (tror dock att de går upp) så är det en resa som kommer väldigt lågt prioriterad.

Orten som gjort bäst intryck:
Hannover
Vi var där en fredag i november, solen sken och vi gick runt i staden gjorde ett stopp på en pub och sedan vandrade ut till arenan i sakta maka takt längs floden Leine.

Orten som gjort sämst intryck:
Osnabrück
I egenskap av bortasupporter så är det många städer jag inte har kunnat se över huvud taget utan bara sett centralstationen och arenan. Därför kan jag inte bedöma Braunschweig, Elversberg, Kaiserslautern, Paderborn eller Wiesbaden som är de städerna jag aldrig tidigare har besökt innan jag kom dit och därför är de ute ur ekvationen. Fürth en regnig söndag i februari var ju inte ett uppiggande besök, men det var Bayern och söndag så allt var förstås igenbommat. Dock laddade vi upp inför matchen på IKEA:s parkering, så därför raknas inte Fürth som den sämsta. Den sämsta staden den här säsongen var Osnabrück. Vi valde att åka dit en dag tidigare för att lyxa till det då det var vår sista bortamatch för säsongen och staden var ju inte direkt överväldigande. Den var jäkligt tråkig, deras innerstad hade i princip inget att erbjuda och huvudattraktionen var en gågata där trettiotre stånd sålde pommes och man kunde snurra på ett hjul för att vinna en klubba. Det bor nästan 170 000 där och jag är glad över att jag inte är en av dem.

Arenan med bäst stämning:
BBBank Wildpark (Karlsruhe)
Denna är väldigt svår att besvara då vi i Hertha BSC är väldigt duktiga på att skapa stämning oavsett om vi spelar hemma eller borta. När vi spelar på bortaplan så har vi hemmafansen på andra sidan av arenan vilket betyder att jag inte hör dem eftersom vi själv håller igång matchen igenom. Den enda matchen jag sett från en neutral sektion var bortamatchen mot KSC då min biljett aldrig nådde fram till mig så jag fick i ren panik jaga tag på en biljett via Karlsruhes andrahandsmarknad. Matchen som spelades på BBBank Wildpark måste jag säga var den match där det var absolut bäst stämning på då vänskapsbanden mellan föreningarna går tillbaka nästan 50 år tillbaka i tiden. Stämningen var familjär, det vara många växelsånger och bara positivitet vilket var ett trevligt avbrott i den annars så fientliga fotbollsvardagen.

Arenan med sämst stämning:
BRITA-arena (Wiesbaden)
Stämningen här var inte något som fick det att rycka till i baguetten. Jag hoppas att de på grund av detta förlorar kvalet mot Jahn Regensburg.

Den roligaste bortaresan:
Wiesbaden
Resan till Karlsruhe och allt runt omkring var förstås väldigt mäktigt att få vara med om, men då jag redan svarat dem tidigare under intervjun så väljer jag att gå på ett annat spår denna gång och landar då i Wiesbaden i hård konkurrens med Kiel. Det var tågstrejk den helgen när matchen skulle spelas vilket innebar att vi åkte buss från Berlin på lördagsmorgonen (samling 3:30) och en nätt resa på nästan 60 mil enkel väntade. Det var riktigt bra stämning på bussen ner vilket jag skrev ett blogginlägg om, och hela resan var annorlunda jämfört med hur vi reste annars under säsongen. Det var en resa som är ett minne för livet och som jag drar på smilbanden åt när jag tänker på den även om vi förlorade matchen med 3-1.

Den värsta bortaresan:
Rostock
Rent resemässigt var resan tur och retur väldigt smidig då det går direktlinje med regionaltåget som tar två och en halv timme. Det som ändå gör att den kvalificerar sig som den värsta och jobbigaste är allt som var runt omkring. När vi ankom till Rostock Hauptbahnhof så stod givetvis polisen på perrongen och väntade in oss för att sedan av säkerhetsskäl placera oss i en instängslad hage på baksidan av deras centralstation. Där stod vi i två timmar innan shuttlebussarna kom, och när vi kom upp till arenan så hade den inte ens öppnat utan vi stod i regnet i nästan en halvtimme innan vi blev insläppta. Efter matchen var det samma visa, vi blev inte insläppta på Hauptbahnhof av säkerhetsskäl utan stod ute i regnet i väntan på att få kliva på ett överfullt, stökigt och försenat tåg.

Topplistan sett till helhetsupplevelsen:
1. Karlsruher SC
2. Kaiserslautern
3. Holstein Kiel
4. Hannover 96
5. St. Pauli
6. Greuther Fürth
7. Schalke 04
8. Paderborn
9. Hamburger SV
10. Nürnberg
11. Elversberg
12. Wehen Wiesbaden
13. VfL Osnabrück
14. Eintracht Braunschweig
15. Fortuna Düsseldorf
16. Magdeburg
17. Hansa Rostock

* * *


Gå gärna med i vår Facebook-grupp vid namn Schwedischer Ratskeller och diskutera tysk fotboll med likasinnade svenskar!


Filip Wollin
filip@fussball.nu
Följ mig på Twitter/X!