Sommartankar om HSV

Är det verkligen klokt att behålla Baumgart? Vad händer med nyckelspelarna? Och hur går det egentligen med nyförvärven? Filip Wollin delar med sig av sina tankar och åsikter kring det senaste i favoritlaget HSV.

Sommaren är äntligen kommen och om bara en veckas tid är det dags för EM-slutspelet att ta vid då värdnationen Tyskland inleder mot Skottland på Allianz Arena i München.

Inte förrän i början av augusti återvänder klubblagsfotbollen till våra liv, och i sedvanlig ordning är det 2. Bundesliga som drar i gång några veckor innan Bundesliga. Så redan nu pågår förberedelserna för fullt i klubbarna huserandes i andraligan, med hopp om att stå redo och rustade för en framgångsrik säsong.

Mitt kära HSV är en av dessa, som står inför sin sjunde (!) säsong i ”Zweite” efter att ännu en gång gått miste om en efterlängtad återkomst till den tyska fotbollens finrum. En hel del väntas ske under sommaren och undertecknad delar här undertill med sig av sina tankar och åsikter kring det mest aktuella.

Baumgart fortsätter som tränare
En av de största frågorna efter att den gångna säsongen hade gått i mål var huruvida Steffen Baumgart skulle få fortsätta som tränare eller inte. Men det kommer han få då Stefan Kuntz, som efterträder Jonas Boldt som klubbens sportsliga överhuvud, kort efter sitt tillträde fastslog att Baumgart ska få en ärlig chans att bevisa sig.

När Tim Walter tidigare i år fick sparken var min stora förhoppning att Baumgart skulle bli hans efterträdare, och blev således strålandes glad när min önskan gick i uppfyllelse. Men då han aldrig lyckades få fart på laget blev jag mer och mer tveksam till honom och jag vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om att han nu blir kvar. Visst, det mest rättvisa är att han får möjligheten att under sommaren sätta sin prägel på truppen. Men om det skulle fortsätta se lika hackigt ut under inledningen av den nya säsongen så känns det som att vi betalar ett högt pris för lite rättfärdighet. Så nej, jag är inte helt övertygad om att det här är ett så klokt beslut. Men samtidigt: vad hade alternativet varit?

Vad kommer hända med nyckelspelarna?
De senaste åren har vi supportrar varit bortskämda med att ha säsong efter säsong ha fått behålla nyckelspelarna trots alla missöden. Men den här sommaren kan det bli annorlunda. Målsprutan Robert Glatzel, mittfältsgiganten Lazlo Benes och mångsidige Ludovit Reis är alla uppvaktade av klubbar hemmahörande i större ligor och sitter på utköpsklausuler som gör att de har rätt att lämna klubben om någon klubb är villig att aktivera klausulen innan ett visst datum.

Benes är så gott som förlorad, och det är fullt förståeligt efter hans imponerande säsong där han mäktade med tretton mål och elva framspelningar. Nu ska han spela EM för sitt Slovakien och har därmed möjlighet att stärka sina aktier ytterligare. Så det ska nog mycket till för att vi ska få se honom i HSV-dressen även nästa säsong.

Gällande Glatzel och Reis är det desto mer öppet. Båda trivs väldigt bra i Hamburg och identifierar sig starkt med HSV. Men samtidigt är de i grund och botten för bra för att harva omkring i ”Zweite”, och för Glatzel börjar klockan klämta då han hunnit fylla 30. Men vi får helt enkelt avvakta och se vad som sker. Just nu känns deras framtid helt öppen och det är verkligen 50/50 om de stannar eller inte.

Hadzikadunic vill bli kvar
För snart en månad sedan gjorde jag en intervju med Dennis Hadzikadunic, som berättade att han trivs väldigt bra i Hamburg och är öppen för att stanna. Detta ska han ha förmedlat till klubben, och förmodligen pågår förhandlingar om att förlänga lånet från ryska Rostov med ytterligare ett år. Den 25-årige mittbacken höjde sig avsevärt under Baumgarts ledning och nu när det står klart att tränaren får fortsatt förtroende känns det logiskt att han blir kvar. Hadzikadunic säger sig vara trött på att flytta runt efter att inom loppet av två år ha representerat fyra olika klubbar (Rostov, Malmö, Mallorca och HSV) och vill nu få lite mer kontinuitet i livet.

Personligen ser jag gärna att lånet förlängs då svenskbosniern i mina ögon allt som oftast är en pålitlig pjäs i mittlåset. Men som jag förstått det tvekar klubben en aning då man hoppas att Mario Vuskovic ska frias från dopinganklagelserna och vara tillgänglig när den kommande säsongen sparkas i gång. Men med tanke på lagkapten Sebastian Schonlaus skadebenägenhet vore det ju verkligen inte dumt att ha Hadzikadunic i truppen, så jag hoppas att vi fortsättningsvis får se honom representera Hamburgs största fotbollsförening.

När kommer första nyförvärvet?
Kort efter att den gångna säsongen gått i mål stod det klart att HSV valt att köpa loss inlånade Lukasz Poreba från Lens för 300 000 euro. Helt rätt beslut enligt mig, då den 24-årige mittfältaren stod för flera övertygande insatser i de avslutande matcherna. Men sedan dess har det varit överraskande tyst kring nytillskott. Dawid Kownacki, Youssoufa Moukoko och Marvin Schwäbe har alla kopplats samman med HSV, men hur mycket sanning det finns i de ryktena är högst oklart. Inte lika heta namn som nämnts är Julian Justvan, Ivan Prtajin och Marlon Ritter – men även där är det inget som verkar konkret. Så antingen lyckas Kuntz och hans medarbetare jobba i det fördolda, eller så går det just nu väldigt trögt på värvningsfronten. Förhoppningsvis handlar det om det förstnämnda alternativet, för truppen är i behov av ombyggnation.

* * *


Gå gärna med i vår Facebook-grupp vid namn Schwedischer Ratskeller och diskutera tysk fotboll med likasinnade svenskar!


Filip Wollin
filip@fussball.nu
Följ mig på Twitter/X!