Sillysvepet #3

Vi har sammanställt några av de hittills största genomförda övergångarna, samt de hetaste ryktena som just nu florerar inför sommarens övergångsfönster.

Gruppspelet i EM går sakta mot säkert mot sitt slut och snart vet vi vilket motstånd som väntar för Tyskland under det annalkande slutspelet.

Samtidigt som blickarna är riktade mot det pågående mästerskapet i Tyskland är det full rulle på sommarens övergångsfönster – trots att det ännu inte slagit upp sina portar. Redan nu har vi fått se ett flertal intressanta övergångar och ryktena blir bara fler och fler för varje dag som går.

Undertecknad har här nedan sammanställt vad som under den senaste veckan hunnit hända på den tyska övergångsmarknaden.

Klara övergångar:

Tim Kleindienst – från Heidenheim till Mönchengladbach
Så står det nu klart att Borussia Mönchengladbach förstärkt offensiven med succéanfallaren Tim Kleindienst. Den 28-årige målsprutan har de senaste säsongerna briljerat i lilla Heidenheim och hoppas nu kunna göra samma sak hos ”Die Fohlen”. En intressant värvning som får fansen att hoppas på att ljusare tider nalkas.

Janis Blaswich – från Leipzig till Salzburg
När Peter Gulacsi slet av korsbandet i oktober 2022 kastades Blaswich in i hetluften och gjorde det överraskande bra. Faktum är att han var så pass stabil mellan stolparna i Leipzig att han blev uttagen i det tyska landslaget, och det började spekuleras om att trotjänaren Gulacsi hade gjort sitt i klubben. Men tidigare i år så återtog ungraren positionen som förstemålvakt i Leipzig och i stället är det Blaswich som får röra på sig, då han lånas ut till systerföreningen i Österrike.

Keke Topp – från Schalke 04 till Werder Bremen
Anfallaren med det fantastiska namnet tackar för sig efter tre år i Gelsenkirchen och återvänder till Werder Bremen, där han fått större delen av sin fotbollsuppfostran. 20-åringen noterades förra säsongen för fem mål och två framspelningar i 2. Bundesliga, och det återstår att se om han har vad som krävs för att hitta nätet även i Bundesliga.

Luca Waldschmidt – från Wolfsburg till Köln
Trots att Köln har näringsförbud under sommarens övergångsfönster har man tillåtelse att göra låneavtal permanenta. Något som man valt att dra nytta av i Waldschmidts fall, då den före detta tyska landslagsanfallaren gått med på att följa med klubben ner i andraligan. Förutsatt att han lyckas hitta tillbaka till den storform han visade för tre-fyra år sedan är han på förhand en het kandidat till att kamma hem skytteligan i ”Zweite”.

Michaël Cuisance – från Venezia till Hertha Berlin
Han är inte mer än 24 år gammal, men ska nu ge sig i kast med att representera sin tionde klubb i karriären. Detta då Hertha Berlin beslutat sig för att köpa loss Cuisance från Venezia, med hopp om att han ska lyckas nå samma potential som Bayern München såg i honom när han för fem år sedan hämtades in från Mönchengladbach. Fransmannens karriär har sedan dess haft en tydlig nedgång, men kanske han får sin stora upprättelse i huvudstadsklubben? Den som lever får se.

Jessic Ngankam – från Eintracht Frankfurt till Hannover 96
Den 23-årige anfallaren har sedan han lämnade Hertha Berlin för snart ett år sedan haft svårt för att hitta rätt i Bundesliga. Därför känns det som en klok lösning att han under den kommande säsongen lånas ut till Hannover, där hans chanser till regelbunden speltid får betraktas som goda. Helt klart en spännande spelare med stor potential, men som också snart måste börja bevisa sig.


Heta rykten:

Michael Olise – från Crystal Palace till Bayern München
Det engelska kollektivet i Bayern München bestående av Harry Kane och Eric Dier ser ut att utökas till en trio då Olise uppges vara så gott som klar. Den 22-årige yttern ska nämligen ha beslutat sig för att vilja fortsätta karriären i Tyskland och om inget oförutsett inträffar är det bara en tidsfråga innan han presenteras.

Hakan Calhanoglu – från Inter till Bayern München
Är Calhanoglu på väg tillbaka till Bundesliga? Åtminstone så kopplas han nu samman med en sommarflytt till Bayern München, som vill förstärka sitt centrala mittfält. En första kontakt ska ha tagits, men vägen är förmodligen lång innan en eventuell affär går i hamn. Med tanke på att 30-åringen sitter på ett kontrakt till 2027 med Inter lär han inte bli billig att lösa för rekordmästarna.

Waldemar Anton – från VfB Stuttgart till Borussia Dortmund
Just nu är det mycket som talar för att Anton nästa säsong kommer tillhöra Dortmund. Stuttgart-kaptenen ska nämligen ha gett tummen upp för en flytt till den gulsvarta klubben och väntas gå loss på runt 25 miljoner euro. Givetvis en oerhört tung förlust för Stuttgart, som dock bör kunna hitta en lämplig ersättare sett till övergångssumman.

Serhou Guirassy – från VfB Stuttgart till Al-Ahli, Arsenal m.fl.
Kommer även Guirassy snart vara ett minne blott för Stuttgart? Fransmannen är minst sagt eftertraktad efter sin succésäsong och uppvaktas av en rad storklubbar. Ändå är det just nu en flytt till Saudiarabien som verkar vara det hetaste spåret. Men än är inte det sista ordet sagt.

Maximilian Beier – från Hoffenheim till Atlético Madrid
Saker och ting har sannerligen gått undan för Beier, som efter sin genombrottssäsong i Hoffenheim har ögonen på sig från flera håll. Tidigare var det Leverkusen som sades sitta i förarsätet, men nu är det i stället Atlético Madrid som ska leda jakten på den 21-årige strikern. Men även Chelsea, Manchester United och Leipzig följer ynglingen med stort intresse.

Ethan Mbappé – från PSG till Borussia Dortmund
Storebror Kylian blev för några veckor sedan klar för Real Madrid och nu är det bekräftat att även lillebror Ethan lämnar PSG, men det utan att ha gjort klart med någon ny klubb. Dock saknas det inte intresse för den 17-årige talangen, då bland annat Dortmund ska fundera över att erbjuda honom ett kontrakt.

Ermedin Demirovic – från Augsburg till AC Milan
Femton fullträffar och tio framspelningar talar sitt tydliga språk. Kapten Demirovic var en stor anledning till att Augsburg slapp slåss för sin fortsatta existens i Bundesliga, och det är inte förvånande att han dragit till sig intresse från andra klubbar. Däribland AC Milan, som kan föreställa sig tyskbosniern draperad i deras rödsvartvita dress.

Fabian Reese – från Hertha Berlin till VfB Stuttgart
Så sent som i februari förlängde han sitt avtal och deklarerade i och med det att han ser sin framtid i Hertha Berlin. Trots det gör nu Stuttgart ett försök att locka över Reese, som var en av fjolårssäsongens klart bästa spelare i andraligan. Så det återstår att se om kantspringaren håller sitt löfte eller lämnar Berlin för betydligt vackrare omgivningar nere i Schwabenland.

Brenden Aaronson – från Leeds till Holstein Kiel
Den gångna säsongen spenderade Aaronson på lån hos Union Berlin, men det utan att lyckas leva upp till förväntningarna. I och med att Leeds misslyckades ta steget upp till Premier League väntas den 23-årige amerikanen lånas ut på nytt och denna gång kan det bli till Holstein Kiel – som så här långt legat lågt på övergångsmarknaden.

Paul Wanner – från Bayern München till Heidenheim
Vilken minut som helst kan Wanner presenteras av Heidenheim. 18-åringen var förra säsongen utlånad till Elversberg, där han imponerade så pass att han nu anses vara redo för spel i Bundesliga. Det hela ska handla om ett lån över den kommande säsongen.

* * *


Gå gärna med i vår Facebook-grupp vid namn Schwedischer Ratskeller och diskutera tysk fotboll med likasinnade svenskar!


Filip Wollin
filip@fussball.nu
Följ mig på X!