Sillysvepet #2

Vi har sammanställt några av de hittills största genomförda övergångarna, samt de hetaste ryktena som just nu florerar inför sommarens övergångsfönster.

Två veckor har hunnit passera sedan den senaste uppdateringen om vad som händer på den tyska övergångsmarknaden och det känns således hög tid för en ny genomgång, då en hel del har hunnit hända trots att sommarfönstret ännu inte slagit upp sina portar.

Klara övergångar:

Hiroki Ito – från Stuttgart till Bayern München
Från japanska andraligan till Bayern München inom loppet av tre år. Hiroki Ito har på kort tid gjort sig ett namn i fotbollsvärlden efter sina många fina insatser i Stuttgart, där han ingjutit en stabilitet och trygghet i defensiven. Nu väntar alltså spel med Bayern München för den 25-årige mittbacken, och det ska bli väldigt intressant att se om han har vad som krävs för att visa framfötterna även hos de stukade rekordmästarna.

Assan Ouédraogo – från Schalke 04 till Leipzig
Inför den gångna säsongen målades han upp som en supertalang utan dess like och spåddes bli spelaren som skulle leda Schalke tillbaka till Bundesliga. Så blev inte fallet då den 18-årige guldgossen missade stora delar av säsongen på grund av skadebekymmer. Men intresset för hans tjänster har ändå förblivit intakt och nu står det klart att det trots benhård konkurrens är Leipzig som vunnit kampen om mittfältarens signatur. För detta får Schalke tio välbehövliga miljoner euro som förhoppningsvis kommer användas till att få klubben på fötter igen.

Jeanuël Belocian – från Rennes till Bayer Leverkusen
Med stor sannolikhet kommer Leverkusen behöva sälja några av sina guldmakare i sommar och redan nu har man säkrat upp för framtida förluster i defensiven då man öppnat plånboken och köpt in Belocian från Rennes för 15 miljoner euro. Den 19-årige mittbacken har en stark säsong bakom sig i Ligue 1 och hoppas nu kunna få sitt stora genomslag på tyskt territorium.

Aleix Garcia
– från Girona till Bayer Leverkusen
Girona gick som tåget förra säsongen och blev med sin tredjeplacering i ligan det stora överraskningslaget i Spanien. Nästa säsong kommer de få klara sig utan sin lagkapten Aleix Garcia, då den 27-årige mittfältaren lämnar sitt hemland för att testa vingarna utomlands och närmare bestämt i Leverkusen. Han har dock tidigare varit i både England och Belgien, så troligtvis blir det ingen större omställning för honom att framöver spela sin fotboll i Tyskland.

Kevin Stöger – från Bochum till Mönchengladbach
Den 30-årige österrikaren är en av få spelare i Bochum som kan vara tillfreds med den gångna säsongen. Sju mål och nio framspelningar för ett bottenlag talar sitt tydliga språk, och det känns som en potentiell kanonvärvning av Borussia Mönchengladbach som höll sig framme och erbjöd ett treårskontrakt när det stod klart att Stöger skulle lämna Ruhrklubben.

Svante Ingelsson – från Hansa Rostock till klubblös
Föga överraskande kommer Ingelsson inte följa med Hansa Rostock ner i tredjeligan. Svensken är naturligtvis besviken över att tiden i Rostock skulle sluta på det här viset efter tre år tillsammans och det är i dagsläget oklart vart det bär av härnäst för svensken. Det är inte omöjligt att han väljer att bli kvar i Tyskland om han lyckas få napp hos någon klubb hemmahörande i andraligan som är villiga att satsa på honom.

Amin Younes – från klubblös till Schalke 04
Känslan har varit att karriären är över för Younes, som har några minst sagt märkliga år bakom sig. Men nu står det klart att 30-åringen får en (sista?) möjlighet att få fart på den igen då Schalke erbjudit honom ett kontrakt som han tackat ja till, efter att sedan i april hållit i gång tillsammans med klubbens U23-lag. Så upp till bevis för den före detta tyska landslagsspelaren, som representerat klubbar som Napoli, Ajax och Frankfurt – och därmed sitter på ett imponerande CV sett till ligan han ska husera i framöver.

Fabian Hürzeler – från St. Pauli till Brighton
St. Paulis succétränare Fabian Hürzeler kommer inte leda klubben i Bundesliga kommande säsong. I stället väntar ett äventyr på de brittiska öarna för den upphaussade 31-åringen, som i och med övergången till Brighton blir den yngsta tränaren någonsin i Premier Leagues historia. Ett enormt tungt tapp för St. Pauli, som sedan tidigare även förlorat poängkungen Marcel Hartel.


Heta rykten:

Mats Hummels – från klubblös till Roma
Fast än att Edin Terzic inte blir kvar som tränare i Dortmund står det nu klart att Hummels och klubben går skilda vågar åt. 35-åringen är dock inte redo att lägga skorna på hyllan än efter en fin fjolårssäsong, och det spekuleras just nu om att Roma är villiga att erbjuda honom ett avtal. Troligtvis kommer den italienska huvudstadsklubben hinna få konkurrens innan den meriterade försvararen tar ett beslut om sin framtid.

Marco Reus – från Dortmund till LA Galaxy
En annan Dortmund-legendar som kommer skifta klubb i sommar är Reus. Mycket talar för att han framöver kommer hålla till i USA och närmare bestämt LA Galaxy, som är på jakt efter en ny stjärnspelare. Men även Inter Miami och St. Louis City uppges visa intresse för hans tjänster.

Jonathan Tah – från Bayer Leverkusen till Bayern München
Efter att ha vunnit titeln med Leverkusen verkar det som att Jonathan Tah bestämt sig för att han vill vidare i karriären. Tidigare har den 28-årige landslagsförsvararen varit öppen med att han gärna vill testa på spel i Premier League, men nu ser det ut som att han kommer bli kvar i hemlandet då en flytt till Bayern München hägrar.

Xavi Simons – från PSG till Bayern München
Simons har en lyckad lånesejour i Leipzig att se tillbaka på då han noterades för åtta mål och tretton framspelningar i Bundesliga. Således bör PSG vara beredda att satsa på honom kommande säsong, även om det cirkulerar flyttrykten som placerar honom i bland annat Bayern München och Barcelona. Vi får helt enkelt avvakta och se, men jag tror inte att Vincent Kompany hade tackat nej till den 21-årige virvelvinden från Nederländerna.

Matthijs de Ligt – från Bayern München till Manchester United
Relationen mellan Matthijs de Ligt och Bayern München har aldrig känts hundraprocentig och det kommer därför inte som någon överraskning att han uppges flytta på sig i sommar. I skrivande stund är det Manchester United som visar intresse för mittbacken, som för bara två år sedan värvades in till Bayern München från Juventus för hela 67 miljoner euro.

Waldemar Anton – från Stuttgart till Dortmund, Leverkusen och Liverpool
Stuttgarts lagkapten förlängde sitt kontrakt med klubben så sent som i januari, men kan redan vara på väg bort efter en fantastisk säsong. Dortmund, Leverkusen och Liverpool ska nämligen ha anmält sitt intresse och vara beredda att köpa loss den 27-årige mittbacken, som är en del av den tyska EM-truppen.

Randal Kolo Muani – från PSG till Dortmund
En hel del väntas hända i Dortmund under sommarens övergångsfönster och en position som är i behov av förstärkning är den längst fram. Skulle Randal Kolo Muani kunna vara ett alternativ? Ja, om man ska tro ryktena som florerar så finns han i alla fall med på den gulsvarta klubbens önskelista. Det hela skulle i så fall handla om ett lån då PSG för inte ens ett år sedan betalade nästan hundra miljoner euro för att få loss honom från Frankfurt.

Maximilian Beier – från Hoffenheim till Bayer Leverkusen
Sexton baljor blev det under den gångna säsongen för 21-årige Beier, som var en av de stora överraskningarna när Julian Nagelsmann presenterade den tyska EM-truppen. Nästa säsong kan han komma att spela sin fotboll för de regerande ligamästarna Leverkusen då de ska vara sugna på att förstärka sin anfallsbesättning.

Maximilian Mittelstädt – från Stuttgart till Arsenal
Den 27-årige vänsterbacken är en av flera Stuttgart-spelare som stått för en osannolik utveckling på extremt kort tid. Förrförra säsongen var han med om att åka ur Bundesliga med Hertha Berlin. Nu är han startspelare i tyska landslaget och kopplas samman med en flytt till Arsenal. Snacka om att det svänger fort inom fotbollens värld...

Angelo Stiller – från Stuttgart till Barcelona
När vi ändå är inne på Stuttgart-spelare vars formkurva fullständigt exploderat så är det svårt att bortse från Stiller. Innermittfältaren har en magnifik säsong bakom sig och hans namn var uppe till diskussion för EM-truppen, men utan att han fick en plats. Men det struntar nog den före detta tyska förbundskaptenen Hansi Flick i, för han sägs ändå vilja locka över 23-åringen till Barcelona i sommar.

Robin Gosens – från Union Berlin till Lazio och Bologna
Efter en turbulent och påfrestande säsong i Union Berlin kan det bli så att Gosens vänder tillbaka till Italien. 29-åringen uppvaktas nämligen av både Lazio och Bologna, där de sistnämnda till och med redan ska ha lagt ett bud.

Tim Kleindienst – från Heidenheim till Mönchengladbach
Lilla Heidenheims främste målskytt (tolv kassar) kan vara på väg bort då Mönchengladbach ska ha identifierat Kleindienst som ett namn att bygga offensiven runt kommande säsong. Frågan är bara vad 28-åringen själv vill, som uppenbarligen trivs bra i klubben och är något av en kultspelare där.

Jan-Niklas Beste – från Heidenheim till Frankfurt, Roma och Everton
En annan spelare som Heidenheim riskerar förlora i sommar är Beste. Kantspringaren har utan tvivel bevisat att han håller måttet i Bundesliga efter åtta mål och tretton assist och drar nu till sig intresse från flera olika klubbar. Med ett kontrakt som löper ut nästa sommar är det inte omöjligt att vi får se honom i en ny dress från och med i höst.

Adam Carlén
– från IFK Göteborg till Darmstadt 98
Vi kan snart ha en ny svensk i Tyskland om man ska tro de senaste uppgifterna. Detta då Darmstadt uppges vara sugna på att plocka in Carlén från IFK Göteborg som en ny pjäs inför återkomsten till andraligan. 23-åringen säger sig vara smickrad över intresset och det känns som att saker och ting kan gå ganska så snabbt här.

* * *


Gå gärna med i vår Facebook-grupp vid namn Schwedischer Ratskeller och diskutera tysk fotboll med likasinnade svenskar!


Filip Wollin
filip@fussball.nu
Följ mig på Twitter/X!