Sillysvepet #1

Vi har sammanställt några av de hittills största genomförda övergångarna, samt de hetaste ryktena som just nu florerar inför sommarens övergångsfönster.

Om exakt en månads tid slår sommarens övergångsfönster upp sina portar och vi har med största sannolikhet en händelserik sommar framför oss.

Redan nu har det så smått börjat röra på sig och för varje dag som går blir ryktena och spekulationerna allt fler. Så i ett försök att hålla er kära läsare uppdaterade om vad som händer på den tyska spelarmarknaden kommer undertecknad lite då och då under sommaren att lista de hetaste övergångarna och ryktena. Ibland fler – ibland färre.

Så låt oss sparka i gång det här konceptet med några av de största övergångarna som redan gjorts för att därefter runda av med de mest smakrika ryktena som just nu cirkulerar.

Klara övergångar:

Vincent Kompany
– från Burnley till Bayern München
Efter många om och men fick Bayern München till slut napp i jakten på en ny tränare. Ryktena om vem som skulle ta över efter Thomas Tuchel har varit många, och så även nobbarna som rekordmästarna fått från tänkbara kandidater. Vincent Kompany valde dock att tacka ja och kommer framöver att basa över Manuel Neuer, Harry Kane och resten av gänget. Den 38-årige tränaren är helt klart ett spännande val – men också oprövat sett till nivån och förväntningarna. Så det ska bli oerhört spännande att följa belgaren under sitt nya uppdrag i en klubb där titlar är det enda som räknas.

Timo Werner – från Leipzig till Tottenham
Även nästa säsong kommer Timo Werner spela sin fotboll på de brittiska öarna. Detta då det nu står klart att Leipzig och Tottenham är överens om att förlänga lånet med ytterligare ett år, där den engelska huvudstadsklubben därefter har möjligheten att köpa loss 28-åringen. Ett beslut som känns bra för samtliga parter, även om det givetvis är trist att Werner inte får chansen till upprättelse i Bundesliga. Men vem vet, kanske han snart är tillbaka i sitt hemland igen?

Eren Dinkci – från Werder Bremen till Freiburg
Nykomlingen Heidenheim stod för en imponerande första säsong i Bundesliga, som med lite flyt resulterade i spel ute i Europa kommande höst. En av flera spelare som utmärkte sig i positiv bemärkelse var Eren Dinkci, som för snart ett år sedan lånades in från Werder Bremen. Den vindsnabbe kantspringaren noterades för tio mål och fem framspelningar under den gångna säsongen och intresset för honom växte sig snabbt stort. Med ett år kvar på kontraktet kände sig Bremen nödgade att sälja sin juvel, och det till Freiburg för fem miljoner euro. Det återstår att se om 22-åringen kan fortsätta leverera även nere i Schwarzwald-området, men potential finns det åtminstone så det räcker och blir över.

Jeff Chabot – från Köln till Stuttgart
En av få ljuspunkter i ett annars nattsvart Köln var försvarsgeneralen Jeff Chabot. Mittbacken anslöt inför säsongen från Sampdoria med hopp om att kunna få ordning på defensiven, och även om det kanske inte direkt lyckades så kan man inte peka ut honom som en syndabock – utan tvärtom hade det gått än värre utan honom i laget. Därför kommer det inte som någon överraskning att 26-åringen inte följer med ”Die Geißböcke” ner till andraligan, utan kommer i stället nästa säsong fortsättningsvis spela i Bundesliga då han gjort klart med Stuttgart – vilket ju innebär att även Champions League väntar till hösten.

Philipp Sander – från Holstein Kiel till Mönchengladbach
Holstein Kiel lyckades som bekant ta steget upp från andraligan och ska för första gången någonsin spela i Bundesliga. Detta kommer man dock få göra utan sin lagkapten Philipp Sander, som i stället valt att skriva på för den kommande ligakonkurrenten Borussia Mönchengladbach. Den 26-årige innermittfältaren verkar nämligen se större potential i ”Die Fohlen”, som han nu hoppas kunna hjälpa till att stabilisera efter ett på många sätt skakigt år.

Kristijan Jakic – från Eintracht Frankfurt till Augsburg
I vintras lånade Augsburg in Kristijan Jakic från Eintracht Frankfurt, som var i behov av en nystart efter att ha varit skadedrabbad under hösten. Det får man också lov att säga att han fick, då han omgående visade framfötterna och tog en ledarroll på mittfältet. Kroaten var en stor anledning till att Augsburg kunde börja klättra i tabellen och ett tag utmana om en topplacering, i stället för att slåss för sin fortsatta existens i ligan. Därför kom det inte som en överraskning att klubben valde att göra övergången permanent. Nu hoppas vi bara att han lyckas hålla sig borta från skavanker kommande säsong.

Heta rykten:

Serhou Guirassy – från Stuttgart till Dortmund, Manchester United m.fl.
Snacka om att Serhou Guirassy gjorde sig ett namn i fotbollsvärlden under den gångna säsongen. Anfallaren öppnade säsongen med att vräka in mål för sitt Stuttgart och hade efter bara åtta omgångar hittat nätet hela fjorton gånger. Ytterligare fjorton mål skulle det bli innan han var nöjd, vilket innebar en hedervärd andraplats i skytteligan bakom Harry Kane (som smällde in hissnande 36 baljor). Nu är det mängder av klubbar som sägs rycka i 28-åringen, och bland dem hittar vi Dortmund, Manchester United, Milan, Roma och Atlético Madrid. Men fler lär tillkomma på den redan långa listan ju längre tid som går.

Joshua Kimmich – från Bayern München till Barcelona
I och med att Hansi Flick tagit över tränaruppdraget i Barcelona lär vi nog framöver få se en och annan tysk spelare kopplas samman med katalanerna. Redan nu spekuleras det om att Flick väldigt gärna vill försöka locka över Kimmich, vars status i Bayern München har sjunkit med åren. Vi får väl se hur pass högt Kompany värderar den mångsidige tysken, för om han inte betraktar Kimmich som en nyckelspelare är det inte omöjligt att parterna i sommar går skilda vägar efter nio år tillsammans.

Mason Greenwood – från Manchester United till Dortmund
Det vore till att direkt ljuga att påstå att Mason Greenwood står särskilt högt i kurs – åtminstone om man ska gå efter vad som de senaste åren skrivits på sociala medier. Engelsmannen har dock en stark säsong bakom sig för Getafe och mycket talar för att han från och med nästa spelår kommer representera en större klubb. Frågan är bara vilken som är beredd att ge honom chansen? Dortmund omnämns som ett tänkbart alternativ, men troligtvis kommer reaktionerna inte låta vänta på sig om man väljer att plocka in den kontroversielle yttern som fortfarande står under kontrakt med Manchester United fram till 2025.

Brajan Gruda – från Mainz till Bayern München och Dortmund
Ett av den gångna säsongens största utropstecken i Bundesliga var helt klart Brajan Gruda, som främst under våren exploderade för sitt Mainz och var en stark bidragande faktor till att man kunde säkra kontraktet. 19-åringen besitter en enorm talang och spås gå en lysande framtid till mötes. Bayern München står redan och knackar på dörren och även om han säkert hade mått bra av att spela ytterligare en säsong med Mainz ska det nog mycket för att för att man ska lyckas behålla honom efter hans många imponerande prestationer. Även Dortmund sägs hålla ögonen på honom, och det hade kanske varit ett bättre steg för honom att ta sett till chans till regelbunden speltid.

Pascal Gross – från Brighton till Eintracht Frankfurt
Resan som Pascal Gross gjort sedan han lämnade Ingolstadt och Tyskland för spel med Brighton i Premier League är aktningsvärd. Då fanns det inte på kartan att han skulle ha i ett tyskt landslag att göra – medan han nu är mer eller mindre given i ”Die Mannschaft”. Efter sju år hos ”The Seagulls” kan det vara så att mittfältaren är på väg hem, då han uppges vara i konkreta förhandlingar med Eintracht Frankfurt. Frågan är bara om detta innebär att Hugo Larsson redan kan vara på väg bort? Den som lever får se!

Crysencio Summerville – från Leeds till Bayer Leverkusen
Leeds var nära en återkomst till Premier League, men föll i kvalfinalen och spelar även nästa säsong i The Championship. Men kommer verkligen Crysencio Summerville göra det? Högst tveksamt. 22-åringen är nämligen en eftertraktad herre och från Tyskland så är det de regerande mästarna Leverkusen som sägs visa intresse. Dock med konkurrens från flera av de största klubbarna i Premier League.

Lazlo Benes – från HSV till Werder Bremen, Hoffenheim m.fl.
Mittfältaren har en fin säsong bakom sig för HSV då han noterades för tretton mål och elva framspelningar i andraligan och kommer spela EM för sitt Slovakien i sommar. Men innan dess kan han göra klart med en ny klubb då han uppvaktas av bland andra Werder Bremen och Hoffenheim, som är villiga till att nyttja den klausul han har i sitt kontrakt som gör att han kan lämna Hamburg för runt fem miljoner euro. Eller kommer han ha is i magen och invänta ”större” klubbar om hans succé även håller i sig under sommarens mästerskap?

Michael Zetterer – från Werder Bremen till Manchester City
Många var det som höjde på ögonbrynen när Manchester City värvade Stefan Ortega från Arminia Bielefeld för två år sedan. Nu kan en liknande övergång ske. Detta då de engelska mästarna sägs fundera över att plocka in Michael Zetterer från Werder Bremen. I så fall skulle det troligtvis innebära att han blir tredjemålvakt bakom Ederson och tidigare nämnda Ortega. Men samtidigt lär lönekuvertet vara betydligt tjockare på de brittiska öarna än det är just nu.

* * *


Gå gärna med i vår Facebook-grupp vid namn Schwedischer Ratskeller och diskutera tysk fotboll med likasinnade svenskar!


Filip Wollin
filip@fussball.nu
Följ mig på Twitter/X!