Säsongens XI enligt Fussball.nu

Under vinteruppehållet skrev jag och Filip varsin text om höstens spelare. Filips fokuserade på de bästa spelarna på varje position i Bundesliga, oavsett klubbtillhörighet. Jag tog en annan väg och gkorde en alternativ elva med spelare utanför topptrean som hade imponerad synnerligt på mig. Nu när Filip har andra uppdrag under sommaren och således med mindre möjlighet att skriva tar jag på mig rollen för honom och gör de båda.

Så, här följer de spelare jag tyckt varit bäst i Bundesliga 2023/2024. Vi ställer upp med en 3-4-3, vilket har varit i ropet genom Leverkusens monstersäsong, men även eftersom det finns tre anfallare (eventuellt fyra) som jag gärna har med i en sådan elva. Kriterierna är vaga. Mycket handlar om känsla. Det kan uppröra. Låt det, i så fall. Och skicka ett hotmejl! ????


Målvakt

Alexander Nübel

Gregor Kobel hade också varit ett vettigt val här, men sett till betydelse för spel och för klubben som helhet är Alexander Nübel för mig ett självklart val. Att han inte kom med i landslaget visar ånyo att målvaktsposten är en som man får, oavsett form. När Nübel kom var han hånad och ifrågasatt efter några knepiga år utomlands. Nu är han en av Tysklands bästa spelare, Stuttgarts självklare nummer ett och rimligen FC Bayerns nästa målvakt. Chapeau!

Högerback:

Jeremy Frimpong

Det kommer vara en del Stuttgart och leverkusen här och det med rätta. Frimpongs poängskörd, djupledsspel, inläggsfot, avslut och jovialiska karaktär har varit livsviktig för Xabi Alonso i år. Trolig startspelare för Nederländerna i sommar och lär kosta en del om han lämnar klubben i sommar (men varför skulle han vilja det??)

Mittback 1:

Valdemar Anton

En till från Stuttgart och en till defensiv pjäs från Cannstatt. Sebastian Hoeness lags styrka var en bra centrallinje som man kunde lita på i alla faser av spelet (äntligen!) och Anton var fantastisk i sin roll i mitten av backlinjen, som speluppläggaren från djupet. Mycket välförtjänt med platsen i EM-truppen och en spelare som dessutom verkar stanna i Stuttgart när de nu dansar ut på paneuropeisk mark.

Mittback 2:

Jonathan Tah

En karriär som gått som en berg- coh dalbana modell större, men 2023/2024 har han varit en av världens bästa mittbackar och ett självklart val brevid Antonio Rüdiger i landslaget. I Leverkusen har hans styrka och lugn vid bollen bidragit till klubbens starka defensiv, men hans ledarskap på planen och förmåga att styra uppspel är en underskattad del av hans spel.

Vänsterback:

Alejandro Grimaldo - Bayer 04

Höll på att glömma bort Grimaldo, vilket hade varit klandervärt. Kanske säsongens värvning, även om han kändes som lågt hängande frukt. En otroligt flexibel spelare med en av världens bästa frisparksfötter och förhoppningen är att han kommer välsigna den tyska fotbollen många år framöver. En champagnespelare!

Defensiv mittfältare:

Granit Xhaka - Bayer 04

Fantastisk. En spelare jag personligen gillar starkt, och har gjort sedan tiden i Basel, och jag är så så glad över att han nu till slut fått det erkännande han förtjänar. Ett spelgeni och en ledare. Jag skulle följa Granit Xhaka ut i krig, även om jag var en ockuperande trupp och målet var Linköping.

Central mittfältare 1:


Angelo Stiller - VfB Stuttgart

Angelo Stiller har tagit en lite underlig väg till toppen av den tyska fotbollen, men han är äntligen där. Det fanns de, mig själv inkluderad (ni skulle bara se hur självgod jag ser ut nu), som såg hans storhet när han spelade i 3. Liga med Bayerns andralag.

Stillers passningsfot är delikat, som en Sachertorte en kylig vårdag när luften är krispig och kaffet smakar extra gott. Stillers touch är sublim, som Vinteuils sonat, eller Prousts prosa.

Nu har jag fått ur mig dagens pretentiositet. Bra.

Central Mittfältare 2:


Robert Andrich - Bayer 04

Jag står fast vid att om Andrich startat Europa League-finalen hade matchen sett annorlunda ut. Palacios blev nedsprungen och den ofta burduse Andrich hade kunnat stå emot bättre. Det som fascinerat mig enormt under den gångna säsongen har varit Robert Andrichs spelförståelse och förmåga vid bollen. Jag såg Robert Andrich hoppklacka in bollen i sista matchen mot FC Augsburg, jag såg Robert Andrich dundra in bollen från 25 meter. Jag såg Gud, han hade skägg och såg burdus ut. Han log mot mig. Nu är jag räddad.

Offensiv mittfältare:

Florian Wirtz - Bayer 04

Han må ha försvunnit i Europa League-finalen, men Wirtz säsong är av den magiska karaktären och jag tycker att han har varit en av Europas absolut bästa spelare den här säsongen. Hans touch får mig att bli varm. Och det är nog tur för honom att hans fötter har Midastouch, för bakom hans pannben verkar det inte finnas mycket klipskhet att ta av.

Ack, men vem behöver det? När man har en förmåga som hans, ett klipp i steget och en sjudundrande förmåga att hitta utrymme även i de allra mest tillknäppta av miljöer. Han verkar också kunna hitta sina medspelare med ögonbindel. som om han har någon förbannat övernaturlig förmåga att bara se var alla runt honom är. Florian Wirtz hade hittat Madeleine McCann på ett nafs.

Anfallare 1:

Harry Kane - FC Bayern

När man såg honom tafatt försöka äta Weisswurst och öppna en öl med en annan öl trodde man att kontakten mellan honom och FC Bayern skulle vara lite… tveksam. När man hörde att han inte fixat boende än utan hade bott fram till jul på hotellet han kom till kändes det… osäkert om det skulle bli en långsiktig succé det här eller om han skulle dansa en säsong. Nu däremot,nu känns det som om Kane har acklimatiserat sig i München, fattat stadens storhet och axlat manteln som Lewandowski lämnat efter sig. “FC Bayern is built on the exploits of great strikers”, sade kommentatorn när han gjorde mål från halva plan mot Darmstadt. Jotack och här är en till.

Anfallare 2:

Serhou Guirassy - VfB Stuttgart

Vilken enorm utveckling Guirassy haft. Minns någon honom i Köln? När han skulle ersätta Modeste och gjorde det högst mediokert. Att han nu har gjort 28 mål i Bundesliga efter att först ha lyft dem ur träsket. Frågan är vad han gör nu. Om han stannar och blir en klubbikon efter bara ett par år i klubben eller om klubben väljer att nyttja intresset för att kunna köpa loss den yngre Undav.

Så, det var det. Det är några platser där det finns spelare som är nära, men inte riktigt där. Lois Opendas säsong har varit otrolig och även spelare som Chris Führich och Maximilian Mittelstädt förtjänar en hyllning. Det har varit en säsong med många överraskningar och det har ruskat om den tyska fotbollen någorlunda. Nya spelare i nya lag har spelat förträffligt och Leverkusen har visat hur vägen kan se ut för en klubb som gör saker rätt.

Vi hoppas kunna skicka ut en artikel om säsongens alternativa elva, med spelare från klubbar utanför topptrean som gjort det oerhört bra och/eller som har stått för en enorm utveckling under säsongen. Tills den artikeln kommer ut ser jag fram emot era hatmejl och hot, för ingenting tenderar att uppröra så pass mycket som att medvetet lämna ute flertalet spelare från Bayern och Dortmund i en “Säsongens elva”...

***

Gå med och diskutera denna text och mycket annat i vår Facebook-grupp, Schwedischer Ratskeller!  


Axel van den Bos
axel@fussball.nu

Följ mig på Twitter/X!