Säsongens alternativa XI enligt Fussball.nu

Alla som sett en handfull matcher av Bundesliga den här säsongen, eller som ens hört om ligan, hade kunnat pricka hälften rätt av de elva som figurerade i min Säsongens XI från förra veckan. Det är så det är att vara mainstream. Men det är ju vi så sällan, så någon gång får man väl dra sig åt det hållet. Men nu ska vi bli mer obskyra, mer expertliknande och mer drivna i vår jakt på kunskap. För nu är det dags för den alternativa elvan i Bundesliga, elvan som de ytliga fantasterna inte ser eller märker av. En elva sparad för oss idkare att beundra, endast och uteslutande. 

Vad är kriterierna för denna elva då? Jo, man får inte spela i de tre fyra bästa lagen och man ska ha haft en säsong som antingen vida överträffat förväntningarna undertecknad hade på dem och/eller ha haft en stor betydelse för sina respektive klubblag. 

Vi spelar 4-3-3. Tänker att det blir enklast så, givet materialet. Så, inga spelare från Leverkusen, Stuttgart, FC Bayern eller RB Leipzig och spelaren måste ha överträffat förväntningarna och/eller ha haft extraordinär betydelse för sitt lag. 

Målvakt:
Manuel Riemann - VfL Bochum

Ja, han hamnade ju i blåsväder inför Relegationsspiel mot Fortuna Düsseldorf då han ska ha varit oense med den sportliga ledningen gällande vissa beslut. Så det återstår att se om han är kvar när Bundesliga 2024/2025 nalkas. men oaktat det har han varit en enorm ljuspunkt i defensiven för ett annars läckande VfL Bochum. Svår att slå och en straffspecialist av Guds nåde. 

Högerback:
Mitchell Weiser - Werder Bremen

Weiser klockar ut med 3 mål och 7 assist i Bundesliga, vilket sannerligen inte är illa pinkat för en ytterback i ett lag som under stora delar av säsongen faktiskt hade vissa problem med målskyttet. En kan hävda att det är fusk att sätta ytterspringande Weiser som högerback, men jag gör vad jag vill. 

Mittback 1:
Willian Pacho - Eintracht Frankfurt

Här hade vi kunnat sätta Robin Koch lika gärna, men jag anser att vi hade förväntat oss ungefär vad vi fick från Koch. Så, Pacho, som under sin debutsäsong i Bundesliga charmade kläderna av halva det rika Europa, får platsen. Utan Pacho i försvaret hade Eintrachts säsong varit markant mycket sämre tabellmässigt och hans vänsterfot och förmåga att driva bollen framåt i banan medelst dribbling eller passning påminner om Evan N'Dicka. 

Mittback 2:
Nico Schlotterbeck - Borussia Dortmund

Ja, Schlotterbeck hade faktiskt en bra säsong och han var en av få som lyckades återhämta sig efter förra säsongens snöpliga avslut på ett sätt som var tillfredsställande. De har stundtals varit något upp och ner, men som helhet tycker jag att Schlotterbecks säsong varit över förväntan och att han således förtjänar denna plats och denna subtila hyllning. 

Vänsterback:
Jan Niklas Beste -  1. FC Heidenheim

Satte ni kaffet i halen? Kanske. Det är lite väl magstarkt att kalla Beste för en ytterback, men ni kan inte alls veta hur jag vill att mitt 4-3-3 ska spela och han måste få plats någonstans. Beste är en fantastisk spelare som jag verkligen hade unnat en plats i landslagströjan. Den talibanliknande pygmén från Hamm har haft en utvecklingskurva som ingen annan i den europeiska toppfotbollen och om den fortsätter ser vi nästa Ballon d'or-vinnare an der Brenz. 7 mål och 11 assist i sin första säsong i Bundesliga, ett långfinger åt alla de som trodde att hans till synes späda kropp inte skulle klara steget. 

Defensiv mittfältare:
Anton Stach - TSG 1899 Hoffenheim

Anton Stach är bra. Verkligen bra. En av ligans bästa bollvinnare och duktig med bollen, en stor anledning till att Hoffenheim ofta lyckas vinna bollen högt upp i banan. Det är faktiskt nästan så att man nu mera väntar sig stordåd av doldisen på det blåa högoktaniga mittfältet, så nästa säsong blir det inga liknande hyllningar - utan mer ett accepterande "Okej, du gjorde det igen. Snyggt, Anton."

Central mittfältare 1:
Kevin Stöger - VfL Bochum

Halva Tyskland "räknar" in honom i sina truppbyggen och den andra halvan bör sparka sin rekryteringsavdelning. Stöger är en lyxspelare för ett bottenlag, en toppkreatör i ett mittenlag och en eventuell startspelare i alla lag i Bundesliga utan måhända två. Det är på ett sätt sjukt att denna spelare spelar för VfL Bochum. En champagnelirare i en gruvarbetarklubb. Men det är kanske det som attraherar med Stöger. Han är en fantastisk spelare, men han är ödmjuk och hårt kämpande. Lätt att tycka om, samt att knyta an till. Återstår att se vad som händer med honom, han kanske blir kvar nu när han sköt kvar klubben. 

Central mittfältare 2:
Hugo Larsson - Eintracht Frankfurt 

Vi hade kunnat ha Arne Engels här, men Hugo förtjänar en hyllning. Vårsäsongen var sisådär, några skador och ett obalanserat Eintracht ledde till mindre speltid. Men hösten, samt delar av våren, visade att Hugo Larsson inte bara är redo för Bundesliga utan lär sig, växer och kommer fortsätta vara en av ligans mest starkt lysande juveler under 2024/2025. Han har ett lugn med bollen som är få förunnat, en förmåga att lösa ur knepiga situationer på sätt en annan tvivlar på existerar och ett beteende utanför planen som är så svenskt som det bara går. 

Högerytter:
Eren Dinkci - 1. FC Heidenheim

Bundesligas snabbaste spelare 2024? Inte bara det, utan en spelare med en genombrottssäsong som heter duga. Vi var många som tvivlade på klubben Heidenheims förmåga i Bundesliga. men spelare som varit med i 2. Bundesliga klev upp och Dinkci, som det låneförvärv han var, gjorde de klubben hoppats och slog genom. Ett enormt driv med bollen, en finurlighet i avsluten och passningarna, samt en kreativ hjärna som skapar chanser utan bollen. 10 mål och 5 assist i Heidenheim gör att Bremen plockar tillbaka honom... och säljer honom till Freiburg för hälften av hans marknadsvärde. 

Anfallare:
Ermedin Demirovic - FC Augsburg

Jag har flertalet gånger vurmat för denna spelare. Med 16 mål och 9 assist på 33 matcher visar bosniern nu världen vilken stjärna han är. Inte bara gör han mål heller, utan gör assist därtill. Utöver det är han även en ledare på och utanför planen och en stor anledning till att FC Augsburg länge var och nosade på Europaplatserna. Han är otroligt, nästan ofattbart, rörlig utan boll. han är duellstark och snabb, samt en bra avslutare. En förvånande bra säsong ändå, för en spelare som innan agerat i skuggan av andra större namn. Lär lämna klubben i sommar tyvärr, men kanske för en mer attraktiv klubbadress där han får mer hajp runt sig. Gärna för mig! 

Vänsterytter:
Robin Hack - Borussia Mönchengladbach

Eventuellt vid sidan av Franck Honorat på nio assist den enda ljuspunkten i en enda mörk tunnel för Borussia. Robin Hack, och hans tio mål, har gått från klarhet till klarhet och känns i sin spelstil lite som en b-version av Marco Reus. Det kan vara klubben han spelar för, men det är någonting i rörelsen och avsluten. Oaktat det var Hacks säsong riktigt bra, genuint överraskande bra, Gladbachs haveri till trots. Får se vad som händer i sommar. En vill tro att klubben har pengarna för att behålla honom, men man vet aldrig efter säsonger som dessa. 

***

Det var alles. Vilka håller ni med om? Vilka skulle ha varit med? Saknar ni någon? kanske Patrick Osterhage? Eller en och annan Dortmund-spelare? Om så är fallet, skicka era hotmjl till adressen nedan. Annars hörs vi i kommentarsfältet på Schwedischer Ratskeller



Axel van den Bos
axel@fussball.nu

Följ mig på Twitter/X!