Kaoset från Tegernsee - tre supportrar om FC Bayern

Till följd av den relativa kalabalik som råder omkring FC Bayern den här säsongen, och som visserligen rått över klubben under de senare åren, har klubben ånyo förtjänat det ökända epitetet FC Hollywood. Medan många av oss vid sidan av finner debaklet tämligen underhållande, är det rimligt att som supporter för klubben börja ifrågasätta själva grunderna till klubbens nuvarande galenskap. Av den anledningen ville jag börja gräva lite i vad problemet kan vara och vad lösningen skulle kunna bli. Emellertid är jag ingen supporter av Bayern och finner, i ärlighetens namn, alltihop vara ganska roligt att bese på säkert avstånd. Så jag ville ta del av supportrarnas röster, försöka förstå deras sida av det och låta dem beskriva klubbens situation.

Så jag ställde fem frågor till tre supportrar av FC Bayern, tre stycken som varit delaktiga i Schwedischer Ratskeller och som verkar ha haft en del åsikter om klubbens nutid och framtid. Dessa tre är Erik Appelqvist, som skrivit ett par texter för oss på Fussball.nu, Christofer Stäke och Anton Malmström. Idén var från början att denna text blott skulle använda deras svar som inspiration och utifrån deras åsikter och kunskap kunna bygga en teori på egen hand. Svaren jag fick från samtliga var dock så pass utförliga och exemplariska i sin stil så jag gjorde en vändning och bestämde mig för att låta deras svar stå för sig själva. Här är då först frågorna, och sedan svaren i sin helhet. Efter att ni läst svaren kommer ni även kunna läsa vad jag tror att FC Bayerns problem är och vad jag tror att lösningen är.

  1. Tycker du att FC Bayern är en välskött klubb?

  2. Har FC Bayern, enligt dig, varit en välskött klubb under de senaste tio åren? Om ja, när slutade de vara det?

  3. När började problemen och av vilken anledning?

  4. Vad tror du problemen är just nu?

  5. Hur löser man problemen?


Fråga 1: Tycker du att FC Bayern är en välskött klubb?

Erik Appelqvist:

I grunden, och i stort sett alla aspekter utöver det sportsliga, är Bayern fortsatt en välskött klubb. Ekonomin är sund och styrelsen är kompetent i stora drag.

Problemet är hur välskött (eller inte) klubben är på det sportsliga planet. Med Kahn och Salihamidzic vid rodret kastade man pengar på bänkspelare, man skrämde bort tränare/sparkade tränare utan rimlig anledning och försatte klubben i längden i ett sportsligt förfall. I stället för att våga satsa tog man alltid den första bästa vägen ut, vilket har resulterat i den tränarcirkus vi ser nu.

Christofer Stäke:

Alltså egentligen är Bayern väl en av de mest välskötta föreningarna i fotboll idag. En välsmord maskin som Hoeness lämnar efter sig. I allafall vad ekonomi och akademi angår, men sett till det sportsliga börjar man bli mer och mer orolig.

Anton Malmström:

I grund och botten är FC Bayern en otroligt välskött klubb med dagens mått mätt. Klubben har nått otroliga resultat de senaste åren med 11 raka Bundesligatitlar och en CL-titel bland annat. Man har en god ekonomi och man har på senare år gjort stora satsningar på att renovera akademiverksamheten med bland annat ett nytt campus som inte ligger särskilt långt från arenan. Man äger också sin arena vilket också är väldigt ovanligt. Klubben har också näst mest medlemmar i hela världen (strax efter River Plate). Det är oerhört viktigt för att skydda fansen från en allt mer kommersiell fotbollsvärld. Allra sist så är man duktig på att ta hand om gamla spelare. Man lämnar aldrig riktigt Bayern-familjen.

Summering: På lång sikt så är Bayern väldigt välskött tycker jag. Dock så har man oerhörda svårigheter framöver för att se till att överlämnandet till nästa generation Bayern-ledare sker på ett bra sätt.

2. Har FC Bayern, enligt dig, varit en välskött klubb under de senaste tio åren? Om ja, när slutade de vara det?

Erik Appelqvist:

Om vi pratar i det stora hela, så absolut. Och det var när Kalle och Uli klev av som det gick helt utför. MEN jag skulle vilja säga att det verkligen började gå åt det sämre hållet rent sportsligt när Sammer lämnade sportchefsrollen. Han gjorde det för att han inte orkade bråka med de två stora Bayern-herrarna och det var otroligt svårt att få fatt i en ersättare. Denne blev TILL SLUT Brazzo, vilket visade sig vara ett enormt felsteg.

Christofer Stäke:

Jag anser väl att man skött en hel del ganska dåligt, i och med samarbetet med Qatar Airways började man sudda ut gränsen mellan oss traditionsklubbar och smutsigare låtsats-klubbar som City, P$G mfl. Inte bara att man gick till sängs med regimen i Qatar utan även hur man gång på gång försökte tysta kritiker inom föreningen och vi minns med både glädje och sorg årsmötet där nog fick vara nog. Sorgen för att detta kunnat ske, men framförallt glädjen i att klubben till slut ändå är en demokratisk förening där medlemmar måste lyssnas på.

Anton Malmström:

Som sagt, dom senaste 10 åren har varit väldigt framgångsrika men det har också varit väldigt stökigt också. Speciellt på tränarbänken. Åtta tränare på 10 år är inte ett lysande facit. Svårt att säga en exakt tidpunkt men när Oliver Kahn blev VD så kände jag direkt att det här inte kommer sluta bra. En VD bör enligt mig ha empati, god impulskontroll och kunna hålla nerverna i schack när han/hon är pressad. Inga av dom här dragen visade Kahn upp på planen när han spelade. Detta i kombination med en sportchef, Hasan Salihamidžić, som helt enkelt inte platsade i Bayern München. Han var ansvarig för allt för många märkliga värvningar och hade också en förmåga att stöta sig med både spelare och tränare i klubben. En ögonöppnare var när jag såg Bayern dokumentären om säsongen 2019/2020. Det finns en scen när både Kahn och Salihamidžić blickar ut över träningsplanerna på Säbenerstraße medan dom har fötterna på skrivbordet och snackar nonchalant om hur det är att driva en klubb som Bayern. Det kändes oerhört amatörmässigt och världsfrånvänt.

3. När började problemen och av vilken anledning?

Erik Appelqvist:

Jag tror någonstans att jag redan har besvarat frågan. Avsaknaden av identitet i värvningarna och kortsiktiga beslut är kanske den största anledningen till Bayerns fall de senaste åren.

Christofer Stäke:

Jag tror att man glömt sin identitet lite, man vill så gärna konkurrera med shejk-lagen och till slut blev det för mycket business och för lite fotboll. De senaste åren har kantats av märkliga värvningar, samtidigt som egna produkter lämnar klubben för mer attraktiva adresser, här tänker jag mycket på förlusten av Kroos och Alaba.

Men sen är väl egentligen allt precis som vanligt i Hollywood, man gör några bra år och sen blir det för mycket drama och plötsligt vill halva elvan lämna.

Anton Malmström:

De riktigt stora sprickorna uppstod när Kahn och Salihamidžić bestämde sig för att sparka Nagelsmann. Ett väldigt märkligt beslut som gjordes när Bayern fortfarande hade en chans att gå vidare i samtliga tävlingar. Man skriver på med Thomas Tuchel för att ta honom före han eventuellt skriver på för Real. Bayerns säsong slutar nästintill i fiasko när man kraschar ut ur CL och Tyska Cupen. Man vinner Bundesliga men endast på grund av att Dortmund är Dortmund. Problemet här var att beslutet inte var förankrat med styrelsen utan togs i all hast. Kahn och Salihamidžić får sparken sista matchdagen (Kahn får inte ens gå på matchen för han ska blivit aggressiv när han fick beskedet). Kvar står Bayern med en tränare som man inte riktigt vet vad man ska göra med.

Enligt mig så skulle man aldrig tagit in Tuchel. Kollar man på hans tidigare uppdrag så har det alltid slutat med att han blivit ovän med antingen spelartruppen eller styrelsen. Han har en förmåga att alltid hitta fel i andras individuella presentationer snarare än att kolla på hur han kan förbättra spelet och höja laget.

4. Vad tror du problemen är just nu?

Erik Appelqvist:

Det största problemet just nu är att man har gjort felbeslut på felbeslut, på relativt kort tid, som har lämnat klubben i en otroligt svag förhandlingsposition. Men kickar tränare utan anledning, man har spelare som har stort inflytande och man har haft en tränare, Tuchel, som inte kan hantera en spelargrupp eller för den delen flexibilitet i taktik.

Christofer Stäke:

Problemet nu är att man har för bråttom. Problemen började väl egentligen när man anställde Pep, han är van vid att få göra precis som han vill men i Bayern har du bara gamla fotbollspelare på alla positioner som också har en åsikt och det var dömt att misslyckas på sikt.

Med Julian Nagelsmann hittade man rätt, en tränare som på sikt tagit oss till absoluta toppen, men någon på kansliet hade bestämt sig för Tuchel, så när han väl blev ledig sköt man direkt ifrån höften. Och resten är historia

Anton Malmström:

Det är den stora frågan. Just nu ser det ut som att Kompany kommer ta över Bayern. Svårt att uttala sig hur det blir men klart är ju att det inte ens var A, B, C eller D-valet.

Det hävdas att Kompany inte är en interim-tränare men det känns som att styrelsen har en övertygelse om att antingen Alonso eller Klopp kommer gå till Bayern nästa år. Då kanske Kompany är relativt lätt att göra av med i sammanhanget. Denna övertygelsen delar inte jag. Tyvärr kommer nog varken Alonso eller Klopp till Bayern. Allra helst hade jag sett att man gav Hansi Flick en till chans.

Spelartruppen kommer antagligen ändras under sommaren. Jag hade personligen sett att man behöll nyckelspelare som Kimmich. Jag förstår att spelare vill lämna när det har varit sån cirkus de senaste åren.

5. Hur löser man problemen?

Erik Appelqvist:

Det första man måste göra att göra sig av med det giftiga. Kahn och Brazzo är borta, nu ryker deras gunstling Tuchel. Man måste någonstans gå tillbaka till en grund och bygga långsiktigt, så som planen var under Nagelsmann. Det finns en tydlig stomme för laget och i ren spelarkvalitet finns det mesta redan inhouse.

Det är där det också är viktigt att Tuchel inte blir kvar. Hans mobbning av truppen, hans sätt att alienera spelare på och hans strävan efter att alltid värva i stället för att kolla inåt har gjort att ha har tappat omklädningsrummet, trots en okej CL-vår.

Det här är en tränare som tappade Pavard för att han vägrade spela honom som mittback, sen pushade för att värva Kim, som han senare bänkade och kastade framför bussen efter Realmatchen…

Nu försvinner giftet förhoppningsvis och någon ny tränare kommer ju att ta över laget. I närvarande ser det ut att bli Kompany, vilket jag är väldigt neutral till. Han har inget bra track record i PL, men när han hade en ”relativt bra trupp” i Championship visade han ändå att han kan dominera en liga med sitt spel. Vi får se vad framtiden har att erbjuda. Men just nu tittar jag ut och letar efter ett lite grönare gräs efter en förgiftad relation.

Christofer Stäke:

Vägen framåt går väl igenom just tålamod, låt Kompany vinna tillbaka omklädningsrummet som Tuchel så effektivt alienerat och se till att nyckelspelare som Kimmich, Musiala, Kane, Davies m.fl. väljer att stanna. Truppen i sig är väl egentligen toppen, men utan långsiktighet i spelet kommer det bli svårt på europanivå.

Dock är väl den stora oroshärden att man bara väntar på att Xabi ska bli klar med Leverkusen och att Kompany är en "ovetande" interim-tränare som bara ska hålla skeppet flytande...

Men jag kan ha fel och man vågar satsa på en ung, lovande tränare istället för alla mossiga gubbar (Pep, Ancelotti m.fl.) man lagt sin tillit till de senare åren.

Drömmen är att ha en och samma tränare nu ett par år, ta oss tillbaka till en nivå där vi kan skaka om City och Real, de enda lagen som faktiskt känns ett pinnhål för högt för oss nu, även om skadeläget i laget nog kostade oss den här säsongen

Anton Malmström:

Bayern har väldigt goda förutsättningar för att bli en stabil klubb igen men då måste man klippa banden med Uli Honeß. Uli har betytt oerhört mycket för klubben men det är dags att lämna över på riktigt nu. Alla beslut kan inte gå via Tegernsee. Jag har hållit med många åsikter som Uli har haft under våren. Inte minst när han gick ut och svingade mot Tuchel precis innan CL-semin. Ett schackdrag för att verkligen sätta spiken i kistan för att han inte skulle stanna. Nu är det dags att lämna över fullt ut till nästa generation. Såhär i efterhand så känns det som att både Kahn och Salihamidžić valdes ut för att Uli hade stort inflytande över bägge. Hur ska den nya sportchefen, Max Eberl, kunna få arbetsro när han i slutändan inte får bestämma?

Men det är en väldigt svår fråga och jag diskuterar den nästan varje vecka med min pappa och hans kompis på discord när vi följer matcherna i våra olika delar av landet. En sak är säker och det är att Bundesliga kommer vara otroligt spännande nästa säsong. Kanske, kanske, kanske så finns det en chans att man får någon form av revansch när Champions League-finalen avgörs i München. Vi får väl se…

***

Vissa trender blir tydliga i dessa svar. Alla tre pekar på att FC Bayern är en välskött klubb i grunden och att de har varit det länge, men att vissa interna händelser och skeenden gjort att klubben tappat lite av denna välskötthet. Christofer Stäke nämner bland annat Qatar Airways-affären, som jag så ofta kritiserade på Svenskafans.com, som en del i den devalverande processen. Tydligt blir även att även om en klubb är välskött länge, och även om dess rykte som detta föregår den, kan detta vända ganska snabbt om fel personer kommer till fel poster. Peter sancte, sic transit gloria mundi.

Min analys av situationen är lik dessa herrars. Jag håller helt med om Qatar Airways-snurren och FC Bayerns tafatta försök att uppnå gudomlighet genom att fraternisera med djävulen bland sanddynerna. Hela försöket, samarbetet och det faktum att man aktivt försökte hålla medlemmarna ute ur processen skapade antagonism från supportrarna gentemot klubben och klubbens ledning. När supportrarna väl tog tillbaka viss del av makten var det med en ökande misstro mot ledningen, en misstro man genom de senaste årens turbulens inte kunnat läka.

Men jag håller med samtliga om att det är en identitetskris som Bayern står och har stått inför. Kanske är det oundvikligt när man vinner så ofta och ibland kan vinna utan att egentlgen fundera över hur man behöver göra det. På så vis kommer säkert den här säsongen, detta elddop, som välkommet. Det återstår att se om klubben kan återuppstå som en Fågel Fenix ur askan som Tuchel lämnat efter sig. Ty jag tror att det var denna identitetskris, samt bristen på kontinentala titlar, som drev klubben till åtminstone delar av det vansinne man stod för under åren 2016 till 2024. Saker som att bjuda in Qatar Airways och lämna supportrarna ute ur processen, låta uli Hoeness återvända till klubben (en dömd brottsling med en historia av destruktiva kommentarer), att ge en oprövad inkompetent man som Hasan Salihamidzic och en labil dåre som Oliver Kahn (seriöst, vem trodde genuint att Oliver Kahn skulle fungera i en styrelseroll) makt. Men även underligheter som Hansi Flicks avgång, sparkandet av Tapalovic, utfrysandet av nyckelspelare som Neuer och Kimmich av styrelse och tränare, samt sparkandet av Nagelsmann och inplockandet av Tuchel. För att inte tala om alla underliga värvningar och en oförmåga att göra vuxna människor av ungspolingar, en förmåga jag alltid avundats Bayern för.

Vad kan då vägen framåt innehålla? Det verkar som att det blir Vincent Kompany som tar över FC Bayern. Det är ett spännande val, men sannerligen en chansning. Det finns ingenting som tyder på att det blir succé, men desto mer som tyder på att det blir kollaps. Emellertid ska vi nog inte räkna ut honom ännu. Truppen Bayern sitter på är ganska bra, pengarna man har för återinvestering är stora och kompetensen, samt professionalismen i styrelserummen verkar vara på väg tillbaka. Freund och Eberl är smarta rekryteringar som kommer underlätta för den oprövade Kompany. Fotbollen han vill spela verkar dessutom passa FC Bayern och deras trupp. Så på planen kan det faktiskt bli riktigt spännande, trots att jag ser få tydliga tecken på framgång för Kompany i dagsläget.

Men en sak måste hända och det måste hända snarast. Man måste antingen få kontroll över Hoeness, eller klippa kontakten med honom. Han må vara en klubblegend (antalet gånger jag hört supportrar av FCB upprepa detta mantra…), men hans labila handlingar, nyckfulla okänslighet och förmåga att alltid säga fel sak vid fel tillfälle är blott tre av många anledningar till att Hoeness magi redan är borta. Förr kunde han vända en story, eller läcka en story, när det passade klubben. Men nu verkar det som allt som händer i FC Bayern läcks till Florian Plettenberg eller någon av de andra blodsugarna. Det tyder på att Hoeness antingen har förlorat kontrollen över sin mest värdefulla ägodel, media, eller medvetet försöker sabotera för Eberl och Freund för att han tycker att han vet bäst. Oavsett vad, det är dags att säga adjö till denna skvatt galna gamle gubbe.

***

Vad tycker ni? Är FC Bayern en välskött klubb? Om nej, vad tror ni är felet? Hur löser man det? Diskutera i Schwedischer Ratskeller


Stort stort tack till Erik Appelqvist, Christofer Stäke och Anton Malmström som svarat så utförligt på frågorna som ställdes. 

***

Axel van den Bos
axel@fussball.nu

Följ mig på Twitter/X!