Hadzikadunic: ”Nog det som chockat mig mest”

Dennis Hadzikadunic berättar i en exklusiv intervju om sin tid i Hamburg, den turbulenta säsongen och vad han har för tankar kring framtiden.

Sedan i somras spelar Dennis Hadzikadunic sin fotboll i Tyskland och närmare bestämt Hamburg, då han inför den nuvarande säsongen hämtades in som ersättare till den långtidsavstängde Mario Vuskovic – som står anklagad för att ha använt sig av dopingklassificerade preparat och således inte spelat en match sedan november 2022.

Förväntningarna på svenskbosniern var stora och till en början levde han upp till dem med sitt kloka och solida försvarsarbete. Men under hösten började mittbacken, likt resten av laget, att uppträda skakigt. De individuella misstagen avlöste varandra och det tidigare så stabila fyrtornet i backlinjen gick inte längre att känna igen. Något som ledde till att han under en period blev förpassad till bänken och av vissa stämplad som en flopp.

I samma veva fick den dåvarande tränaren Tim Walter lämna sitt ämbete och ersattes av Steffen Baumgart, som omgående omfamnade Hadzikadunic och tinade upp honom ur frysboxen.
Sedan dess har han varit självskriven i startelvan och tillsammans med lagkapten Sebastian Schonlau stabiliserat den tidigare så ostrukturerade defensiven.

Nu berättar 25-åringen i en intervju med Fussball.nu om sin hittills mångfasetterade sejour i klubben, där han fått vara med om lite av varje.
När jag når honom via telefon har han precis avslutat eftermiddagens träningspass och blir på märkbart gott humör när vi börjar prata om hans tillvaro i Hamburg.
– Jag trivs väldigt bra i både staden och laget. Klubben är oerhört professionell och staden är bättre än vad jag hade förväntat mig, den påminner faktiskt lite om Stockholm med allt vatten och så.

Vad var det som gjorde att du beslöt dig för att gå till HSV?
– Klubben hade den tydligaste planen för mig och jag kände där och då att det är just här som jag kommer kunna utvecklas mest som fotbollsspelare, så därför valde jag Hamburg.

Vad visste du om klubben innan du skrev på?
– Faktiskt inte så mycket. Men jag visste ju att det är en stor och anrik klubb, och att de var nära att gå upp till Bundesliga förra året. Sedan visste jag ju att några svenska och bosniska fotbollsspelare spelat där.

Om staden Hamburg visade sig vara en positiv överraskning för honom så var det inget jämfört med att spela inför fullsatta läktare inne på Volksparkstadion.
– Alltså det är nog det som har chockat mig mest, vilken fantastisk atmosfär det alltid är här. Jag var ju skadad i premiären och såg matchen vid sidan av planen och det var verkligen helt otroligt. Man måste komma hit och uppleva det själv för att förstå vilket enormt tryck det är, det går inte att beskriva. Så det är ett helt sjukt följe klubben har och det ger oss spelare extra motivation i varje match.

AAHSVHadzipng

Inför säsongen var HSV en av de stora favoriterna till att gå upp till Bundesliga, men med bara två matcher kvar att spela är det mycket som ska gå deras väg för att en uppflyttning ska bli till verklighet. Men än har Hadzikadunic inte gett upp hoppet om att årets säsong ska få ett lyckligt slut.
– Säsongen är inte slut än och vi kommer köra ända in i kaklet. Självklart så vill ju alla i klubben, inklusive jag själv, att vi ska gå upp till Bundesliga, men vi får se om en eller ett par veckor hur det kommer att bli.

Vad är det som inte har fungerat för er och gör att ni är i denna situation?
– Ja, du... Det har varit lite upp och ner under hela säsongen där vi tappat en del onödiga poäng i vissa matcher, där saker och ting inte har gått vår väg. Men nu på slutet tycker jag faktiskt att vi har presterat bra och fått med oss viktiga poäng.

I början av säsongen var du given i startelvan, för att sedan under en kortare period vara petad och nu återigen vara startspelare. Tycker du att det har varit ett turbulent år för dig?
– Nej, alltså jag ser det som en vanlig grej. Jag är fotbollsspelare, och som fotbollsspelare kommer du aldrig kunna spela alla matcher. Det händer då och då att en tränare har en åsikt om dig och kanske inte gillar dig, men det är en del av jobbet. Så det gäller bara att köpa det, bita ihop och fortsätta göra jobbet. Och det är exakt det som jag har gjort.

– Så ja, det var en period där jag inte spelade så mycket och kanske gjorde några mindre bra insatser. Men jag kollade på mig själv och försökte förbättra det jag inte gjorde så bra, så nu när vi fick en ny tränare så fick jag en ny chans och har gjort det bra sedan han kom.

Tycker du att saker och ting har blivit lite mer stabila sedan tränarskiftet?
– För mig som försvarsspelare så var det lite komplicerat med hur Walter ville spela. Det fanns en del grejer som han ville jag skulle göra och som jag varken var van vid eller bekväm med att utföra, vilket ledde till lite blandade insatser från min sida. Men sedan Baumgart kom så tycker jag att vi spelar en fotboll som passar mig bättre och man kan se att det var stor skillnad på mig då jämfört med nu.

Det känns som att du och Schonlau har funnit varandra väl i mittlåset och kompletterar varandra bra. Håller du med om det?
– Absolut. Vi har ett bra och fungerande samarbete där vi hjälper varandra på planen och hittills har det känts bra.

Om vi ska bortse lite från fotbollen, hur trivs du med livet då?
– Jag trivs mycket bra. Jag bor mitt inne i staden och speciellt nu när solen tittar fram och det är varmt och skönt så är Hamburg en riktigt, riktigt härlig stad. Så jag njuter av att kunna promenera runt Alstersjön och bara må bra.

Umgås du med några av dina lagkamrater?
– Det blir att jag hänger lite med Dompé, Poreba och Suhonen som jag bor granne med. Han är ju från Finland, så vi kan bra lite med varandra då han kan lite svenska. Så vi har en del gemensamt med varandra.

AAHSVHadzi2png

Låneavtalet med HSV löper ut efter den nuvarande säsongen och Hadzikadunic står fortfarande under kontrakt med den ryska klubben FK Rostov. Det spekuleras dock om att kontraktet kan komma att rivas inom en snar framtid – vilket huvudpersonen inte vill uttala sig om.
– Allt sådant där får du ta med min rådgivare. Jag har ingen aning om vad händer på den fronten, utan jag fokuserar bara på Hamburg.

Har du någon kontakt med Rostov?
– Jag personligen har ingen kontakt med klubben.

Och det har du inte haft sedan du lämnade för Malmö i mars 2022?
– Nej, sedan dess har jag inte haft någon kontakt.

Och då har du inte heller varit något i Ryssland sedan dess?
– Nej.

Nyligen började det cirkulera rykten om att ett flertal klubbar håller ögonen på den gänglige mittbacken då det finns intresse från några av de största europeiska ligorna. Något som enligt Hadzikadunic själv inte har nått honom.
– Nej, helt ärligt så har jag ingen aning. Det enda jag har fokus på är mina två sista matcher här och sedan efter det kommer jag förhoppningsvis vara med i landslaget, men efter det får vi se.

Så du har alltså inget konkret på gång just nu?
– Nej.

Med tanke på att du verkar trivas så bra i Hamburg, skulle du kunna tänka dig att bli kvar?
– Jaja, självklart.

Även om ni går miste om uppflyttningen och får spela kvar i andraligan?
– Ja.

*   *   *

Om HSV kommer lyckas lösa en efterlängtad uppflyttning till den tyska fotbollens finrum återstår att se. Så även om det blir en fortsättning i klubben eller inte för Hadzikadunic, som uppenbarligen trivs med livet både på och utanför planen.

Oavsett vad ser han ut att gå en ljus framtid till mötes och vi får hålla tummarna för att han åtminstone blir kvar i Tyskland och fortsätter visa framfötterna.

*  *  *


Gå gärna med i vår Facebook-grupp vid namn Schwedischer Ratskeller och diskutera tysk fotboll med likasinnade svenskar!


Filip Wollin
filip@fussball.nu
Följ mig på Twitter/X!