EM-spelarna med HSV-koppling

Har du koll på vilka EM-spelare som på ett eller annat sätt har en koppling till HSV? 
Undertecknad listar här de tio lirare som har den gemensamma nämnaren att de en gång i tiden representerat Hamburgs största fotbollsförening.

Sommarens stora fotbollsfest är i full gång nere i Tyskland och vi har redan bjudits på ett flertal underhållande och spektakulära matcher.

Samtidigt som jag bevittnade Tyskland köra över Skottland i öppningsmatchen började jag fundera över hur många spelare det egentligen finns i mästerskapet med en koppling till klubben i mitt hjärta – det vill säga Hamburger SV.

Så jag gick helt sonika igenom trupperna till samtliga 24 nationer som deltar och kunde konstatera att det finns hela tio spelare med bakgrund i ”Die Rothosen”. Något som överraskade mig en smula med tanke på att det nu är sex år sedan klubben senast var en del av Bundesliga. Än mer överraskande är att en av dem faktiskt tillhör HSV i dagsläget, även om mycket talar för att hans dagar i Hamburg är räknade.

Hur som helst har jag här nedan listat spelarna med en liten tillhörande summering av hur deras tid i föreningen såg ut.

Jonathan Tah
– Tyskland
Född och uppvuxen i Hamburg var det ganska så naturligt att Tah redan i tidig ålder snappades upp av stadens största fotbollsförening. Länge betraktades han som en av klubbens absolut största talanger och blott sjutton år gammal fick han debutera i Bundesliga. Men i och med att han fortfarande gick i skolan rådde det delade meningar om att låta en så ung spelare få så pass stort utrymme, och efter en märklig utlåning till Fortuna Düsseldorf tappade mittbacken förtroende för HSV och begärde att få bli såld till Bayer Leverkusen. Där han har blivit kvar sedan dess samtidigt som han till och från varit en del av det tyska landslaget.

Hakan Calhanoglu – Turkiet
Provokativ, bedräglig och högmodig. Calhanoglu har genom åren inte visat sig vara den mest pålitliga människan här i världen och är fortfarande föraktad i Hamburg. Men en gång i tiden såg det väldigt annorlunda ut. För när han kom fram i HSV dröjde det inte lång tid förrän han vunnit supportrarnas hjärtan och turktysken älskade att flörta hejvilt med sina beundrare. Men sedan plötsligt vände det tvärt, och trots att han bara några månader tidigare hade förlängt kontraktet, samtidigt som han bedyrat sin kärlek till klubben, så skapade han en ohållbar situation som gjorde att HSV ”tvingades” sälja honom till Leverkusen. Sedan dess är det mer regel än undantag som ”horunge” nämns i samma mening de få gånger hans namn kommer på tal i HSV-kretsar.

Filip Kostic – Serbien
Det blev inte mer än fyrtiotre minuter i EM för Kostic, som redan har lämnat det serbiska lägret efter den knäskada han åtdrog sig mot England. Men jag väljer ändå att ta med spelaren som fortfarande är den dyraste värvningen i HSV:s historia, då han för åtta år sedan köptes loss från Stuttgart för fjorton miljoner euro. Någon succé var det dock inte att tala om och han var en del av det lag som åkte ur Bundesliga. Därefter skiftade han till Eintracht Frankfurt där han visade upp sig från sin bästa sida, och ansågs ett tag vara en av Europas hetaste yttermittfältare. Men några sådana tecken såg vi definitivt inte under hans tid i Hamburg-dressen, som får beskrivas som ett rejält fiasko.

Amadou Onana – Belgien
Att Onana för bara tre år sedan spelade sin fotboll i den tyska andraligan är svårt att begripa. Den 22-årige mittfältaren har på kort tid gjort enorma framsteg och uppges ha ögonen på sig från flera av världens största klubbar. Så att det bara blev en säsong i Hamburg är inte så förvånande då han omgående visade vilken enorm potential han besatt, och att han skulle fortsätta harva omkring i ”Zweite” fanns inte på kartan. Så för lite mer än tolv miljoner euro såldes han vidare till Lille där framgångarna fortsatte och sedan två år tillbaka representerar han Everton. Men det är nog bara en tidsfråga innan det ännu en gång är dags att packa väskorna för belgaren.

Orel Mangala – Belgien
En annan belgare som representerat HSV i 2. Bundesliga är Mangala, som lånades in från Stuttgart under klubbens första säsong i andraligan. Mittfältaren stod för flera fina prestationer och förståeligt nog blev det ingen fortsättning i Hamburg i och med den missade uppflyttningen. I stället återvände han till Stuttgart där han blev kvar i tre år innan han såldes till Nottingham Forest. Det senaste halvåret har han spenderat på lån i Lyon och det återstår att se om den franska storklubben väljer att aktivera utköpsklausulen eller inte.

Michael Gregoritsch – Österrike
Den gänglige anfallaren har haft en allt annat än spikrak karriär. När han kom till HSV för nio år sedan gjorde han det som en lovande talang, men hade svårt att bevisa sig och såldes två år senare till ligakonkurrenten Augsburg. Där kom han till att fullständigt explodera, men säg den lycka som varar för evigt. För lika fort som han gick från iskall till stekhet var han tillbaka i frysboxen igen. Men sedan flytten till Freiburg för två år sedan har han lyckats nå en stabil nivå och får betraktas som en habil striker.

Christian Nørgaard – Danmark
Här har vi en spelare som nog inte särskilt många känner till har spelat fotboll i HSV. Dock fick han aldrig chansen i seniorlaget, med spenderade ett och ett halvt år med reservlaget innan han återvände hem till Danmark och närmare bestämt Bröndby. Där fick han sitt stora genombrott innan han återigen testade vingarna utomlands med betydligt positivare resultat. I dag är han lagkapten i Brentford då han tog över bindeln efter Pontus Jansson och är självskriven i det danska landslaget.

Klaus Gjasula – Albanien
När det kommer till fotbollsspelare som verkar trivas bäst med fullständigt kaos omkring sig så är Gjasula ett perfekt exempel. Det bevisade han inte minst i matchen mot Kroatien där han både gjorde självmål och blev matchhjälte med ett avgörande mål för sitt Albanien i det absoluta slutskedet. Under året i Hamburg bjöd han allt som oftast på dramatik med sin uppoffrande spelstil och fick en att sitta som på nålar varje gång han var i närheten av bollen. Att han med sjutton gula kort är den spelaren i Bundesligas historia som dragit på sig flest varningar under en och samma säsong bör således inte komma som någon överraskning.

Giorgi Chakvetadze – Georgien
HSV och vintervärvningar har sällan varit en lyckosam kombination, och Chakvetadze är en av flera floppar som lånats in under januarifönstret utan att ha lyckats sätta avtryck. Allt som allt blev det tolv framträdanden i HSV-dressen, och utan att försöka vara elak så fick han verkligen inget som helst uträttat under sin tid i klubben.

Laszlo Benes – Slovakien
Sist men inte minst har vi spelaren som i dagsläget tillhör HSV – det vill säga Laszlo Benes. Mittfältaren har en imponerande säsong bakom sig då han noterades för tretton mål och elva framspelningar i ligaspelet. Föga överraskande har detta väckt ett intresse för hans tjänster hos ett flertal klubbar och mycket talar för att han kommer vilja kuska vidare i sommar då han helt enkelt är för bra för den tyska andraligan.

* * *


Hur många EM-spelare har en koppling till ditt tyska favoritlag? Gå gärna med i vår Facebook-grupp vid namn Schwedischer Ratskeller och diskutera tysk fotboll med likasinnade svenskar!


Filip Wollin
filip@fussball.nu
Följ mig på Twitter/X!